rezső Creative Commons License 1999.08.28 0 0 17
szabadság tér aug. 27.

Műsorvezető (Dombóvári Gábor): Jól jár a honvédelem és a kultúra. Alaposan át kell vizsgálni viszont terveit az egészségügy és az oktatásügy gazdájának. Körülbelül és nagyon röviden így összegezhető a kormány jövő évi költségvetési hiány tervezete. Nem jár rosszul az agrárium, bár a 11,4 százalékos keretnövelést keveslik az ágazat - mondjam úgy, lobbistái. Egyébként itt a Népszavának a címoldalán is megtalálható mindez, költségvetési adok-kapok, vesztesekkel. Szóval, jól jár a honvédelem. A Szabadság tér stúdiójában Wachsler Tamás közigazgatási államtitkár. Jó reggelt kívánok.

Wachsler Tamás: Jó reggelt kívánok.

Műsorvezető: Szóval, mennyire jár jól a honvédelem?

Wachsler Tamás: Hát elég jelentősen nő a honvédelemnek a költségvetési támogatása, ennek alapvetően két oka van, egy külpolitikai és egy belpolitikai oka. A külpolitikai oka az az, hogy a, Magyarország, amikor a NATO csatlakozásról folyó tárgyalások zajlottak, akkor vállalt egy olyan kötelezettséget, hogy évről évre növeli a honvédelem költségvetési részesedését, addig, ameddig összességében el nem éri az 1,81 százalékát a GDP-nek, a nemzeti összterméknek.

Műsorvezető: Mindig ugyanolyan mértékben növeli, vagy pedig…

Wachsler Tamás: Egytized százalékkal mindig. Az utolsó előtti ilyen év van most, jövőre fog még egyszer ennyivel nőni és aztán utána beáll a GDP azonos százalékára. Ez a külpolitikai ok. A belpolitikai ok pedig az, hogy a honvédelmi tárca, ha tetszik, egy alku keretében azt vállalta, hogy ennek a jelentős növelésnek a fejében végre megcsinálja azt a haderő reformot, ami tíz éve halogatódik. És ezen folynak most a munkák. Ezt fogjuk megcsinálni.

Műsorvezető: Na most, hogyha már a számokról is beszélünk, akkor ez egészen pontosan azt jelenti, hogy 43,5 százalékkal bővül a keret és hogyha, itt az adatoknak hinni lehet, akkor ez több, mint 57 milliárd forintot jelent.

Wachsler Tamás: Pontosítsunk. A költségvetésünk az durván 30 milliárddal nő, a támogatási irányzatunk az ennél jelentősebben. Ez azt jelenti, hogy minden évben a tárca költségvetése eddig úgy tevődött össze, hogy a költségvetésünk egy jelentős részét magunknak kellett kitermelni. Ebben történt egy nagyon jelentős változás. Az a döntés született, hogy a katonák azok ne kereskedjenek, azok ne kupeckodjanak, ha tetszik, nem erre vannak kitalálva, nem erre alkalmasak, hanem a honvédség, a honvédelem kapja meg a teljes költségvetési támogatását, a teljes költségvetését az állami kasszából, ellenben, ha van bevétel, mert mindig van, akkor azt viszont fizessük be az állami költségvetésbe.

Műsorvezető: Na most, akkor hogy teljesen tiszta legyen a dolog, mennyi az idén, mennyi lesz időre? Miről mekkorára ugrik?

Wachsler Tamás: Az idén a költségvetésünk 162 milliárd forint körül van és jövőre 189 milliárd forint lesz. A támogatásunk viszont idén 130 milliárd, tehát a bevétel nélküli része és ez is 189 lesz, tehát itt van a jelentős ugrás.

Műsorvezető: Most, ilyenkor mindig el kell azon gondolkozni, hogy ez voltaképpen mire elég? Mert itt az előbb arról beszéltünk ugye, hogy korszerűsítés, NATO, csereszabatos hadsereg. De ebből mit lehet fedezni? De úgy is kérdezhetném, hogy elég ez az elképzelésekhez ebben az esztendőben, illetve jövőre?

Wachsler Tamás: Hát elég az elképzelésekhez, mert olyan elképzeléseket fogunk megfogalmazni, amire ez elegendő. Természetesen. Az, hogy mire elegendő, azt nem egy éven belül kell vizsgálni, hanem a következő néhány évben. A honvédelem abban a - mondjuk úgy - kényelmes helyzetben van, hogy tervezni tud. Előre látja, előre látjuk, hogy a következő 4-5 évben mekkora lesz az a pénz, amit elkölthetünk és így már lehet tervezni, így már lehet hosszabb programokat is indítani. Én úgy hiszem, hogy ez a pénz a következő 5 évben elegendő lesz arra, hogy egyrészt, ami megvan, amilyen technikai eszközünk megvan, azok működni legyenek képesek, tehát ne forduljon elő az néhány éven belül, az a helyzet, ami most van például, hogy a MÍG 29-eseink jelentős része alkatrészhiány miatt a földön áll. Alkalmas arra, hogy a kiürített készleteinket visszapótoljuk azért, hogy biztonságba tudjunk készülni a feladataink végrehajtására és alkalmas arra is, hogy, vagy elegendő arra is, hogy a honvédségben szolgálatot teljesítő sorkatonák és hivatásosok, szerződésesek egyaránt jobb munkakörülmények közé kerüljenek. Tehát nem fogjuk fizetésben kiosztani a katonák fizetését, azt megszabják más törvények, hogy azok milyen arányban emelkedhetnek, de azt megígérhetjük, hogy végre lesz értelme a katonai munkának, végre lesz értelme a magyar hadseregben szolgálni.

Műsorvezető: Most szerencsére az utóbbi években már lehet nyíltan beszélni arról, hogy mi minden történik a hadseregben, legalábbis egy bizonyos szintig. Egy kicsit fordítsuk meg a kérdést: mi az, amit a magyar hadseregben nem kell korszerűsíteni. Szóval, mely része az, ahol ott tartunk, ahol a világ, vagy legalábbis erre nem kell pénzt adni.

Wachsler Tamás: Hát olyan rész nincsen, ahol nincsen szükség korszerűsítésre, mert mindent folyamatosan kéne korszerűsíteni. Ha a kérdést úgy tesszük föl, hogy mi az amit elsősorban kell korszerűsíteni, akkor erre a kérdésre a választ megadja a NATO irányába tett vállalásoknak a sorozata, ami egybe esik a saját érdekeinkkel is. Elsősorban javítani kell a kommunikációnak az eszközeit, tehát azt, hogyha, úgy fogalmaznék talán összefoglalóan, hogy azt kell megvizsgálnunk és azt vizsgáljuk, hogy mi hiányzik ahhoz, hogy az alakulataink, az egységeink azok NATO környezetben tevékenykedjenek.

Műsorvezető: Mi?

Wachsler Tamás: Például amit mondtam, a kommunikáció, például: nyelvtudás hiányzik sok szinten, például olyan alapvető logisztikai követelményeket nem tudunk most teljesíteni, hogyha egy magyar repülőgép, mondjuk, el tudna menni egy NATO repülőtérre, aminek komoly………akadályai vannak, mint mondtam, akkor ott nem tudna tankolni és így tovább. Tehát számos ilyen apró technikai feltétele van, ezeket mindenképpen teljesíteni kell.

Műsorvezető: Szóval, akkor tulajdonképpen, hogyha azt vesszük, hogy maga a fegyverzet korszerűsítés, akkor ezt is ketté lehet bontani. Mert ezek az említett kicsi, vagy apróbb technikai feltételek tulajdonképpen meghatározzák a nagyot. Szóval nem kell mindig repülőgépekbe gondolkodni. Nem?

Wachsler Tamás: Persze, hát csak a leglátványosabbat szokták szeretni az újságírók, meg a közvélemény, mert az ilyen látványos és hát a legdrágább is egyébként, de ahogy mondtam, minden területen van szükség korszerűsítésekre. Most az a nehézség, hogy ezeket hogyan rendezzük sorba.

Műsorvezető: Nemrégiben, most a napokban kezdődtek meg a bevonulások, és ugye mindenhol lehetett olvasni a híradásokat, hogy a bevonuló katonáknak most már ugyan nem olyan nagy része alkalmatlan a katonai szolgálatra, de még mindig kétötöde. Ugyanakkor, most már hónapok óta az a - azt hiszem az SZDSZ felvetése, hogy jó lenne már úgy korszerűsíteni a hadsereget, hogy hivatásos, profi katonák lennének, kisebb létszámú, ütőképes hadsereget kéne csinálni és ehhez nem kellene ez a bizonyos kötelező sorkatonai szolgálat, ahová a bevonulók kétötöde alkalmatlan. Erről mi a véleménye?

Wachsler Tamás: Erről az a véleményem, erről sokszor vitatkoztam különböző SZDSZ-es képviselőkkel, több fórumon, én úgy gondolom, hogy lehet, hogy igazuk van, ezt akkor fogjuk tudni eldönteni, hogyha végre elmondják, hogy mit akarnak. Önmagában az, hogy kiemelik a honvédelem rendszerének egy elemét és erre azt mondják, hogy legyen benne egy jelentős változás, mondhatni, hogy forgassuk ki sarkából a világot azon a területen, anélkül, hogy megmondanák, hogy ennek milyen következményei lesznek, az nem kezelhető. Tehát ezen az alapon azt is mondhatnák, hogy töröljük el a személyi jövedelemadót, mert az is népszerűtlen. Hogyha nem mondanák meg, hogy ennek fejében milyen feladatairól mondjon le az állam, akkor a dolog szintén kezelhetetlen volna.

Műsorvezető: Jó, akkor bocsánat, de akkor nem így teszem föl a kérdést, hanem azt mondom, hogy mi a véleménye arról, hogy megszűnne a kötelező katonai sorszolgálat?

Wachsler Tamás: Én úgy gondolom, hogy egy darabig mindenképpen szükség van még sorkatonai szolgálatra, legalább két okból.

Műsorvezető: Az mit jelent, hogy egy darabig?

Wachsler Tamás: Nem tudom, egy darabig mindenképpen. Legalább két okból szükség van rá. Egyrészt azért, mert én úgy hiszem, hogy nem mondhatunk le arról, hogy legyen kiképzett tartalékunk, tehát, hogy baj esetén mindig legyen olyan kiképzett tartalékos, akit be lehet hívni, akit lehet mozgósítani, aki legalább alapvető, alapszinten képes katonai feladatok teljesítésére. Tehát az ország biztonsága szempontjából erre mindenképpen szükség van. A másik pedig az, hogy - bár ebben most változások lesznek, de az biztos, hogy egy darabig a hadsereg még békeidőben sem tud működni sorkatonák nélkül. Ha minden olyan feladatot, amit most sorkatonák látnak el, szerződésesekkel, vagy közalkalmazottakkal akarnánk ellátni, akkor ez a 189 milliárd forint egy hét alatt elolvadna.

Műsorvezető: Na most, visszatérve még egy mondat erejéig a NATO-ra. Körülbelül hol tartunk. Most erre, tudom, hogy nehéz válaszolni, a felkészülésben, tehát mikor mondhatjuk azt, hogy tényleg, a NATO-nak teljesen megfelel a magyar hadsereg.

Wachsler Tamás: Amikor Spanyolország csatlakozott a NATO-hoz, akkor 10 évbe tellett, hogy azt mondhassák, hogy Spanyolország valóban elérte a NATO-val való együttműködés kívánatos szintjét, pedig Spanyolország nem keleti haditechnikával volt fölszerelve indulásként sem és hát azért ott a hadsereg jobb állapotban volt, mint Magyarország hadserege. Ehhez képest, én azt mondom, hogy ezt a 10 évet tartani tudnánk, akkor elégedettek lehetnénk. Én úgy gondolom, hogy ez nem képtelenség. Ebből a pénzből, ha ezt a költségvetés folyamatosan tartani tudja és hogyha mi ezt nem pazaroljuk el, szerintem nem fogjuk, akkor 10 éven belül olyan hadseregünk lehet, amivel nem kell szégyenkeznünk semelyik NATO szövetségesünk előtt, amivel bármilyen NATO feladatot végre tudunk hajtani.

Műsorvezető: Köszönöm szépen, hogy elfogadta a meghívásunkat.

Wachsler Tamás: Köszönöm szépen.