F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.09.05 0 0 119
Vasárnapi Hírek, 15. évfolyam, 36. szám, 1999. szeptember 5.

Ellentmondások Földi László nyilatkozataiban


Földi László ezredes, volt hírszerző műveleti igazgató - korábbi állításával szemben - lapunknak tegnap megerősítette a megfigyelési ügyet vizsgáló bizottság pénteki ülésén megfogalmazott kijelentését.: nem cége, a Defend Kft., hanem egy magánszemély fizetett Faragó Lajos magánnyomozónak azért a hangkazettáért, amely a Pokorni Zoltán ellen indult kompromittáló adatgyűjtés megbízásának körülményeit rögzíti. A kazetta az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett vezető Fidesz-politikusok ellen, az előző ciklusban folytatott titkos, törvénysértő megfigyelések ügyében eleddig az egyetlen olyan bizonyítási eszköz, amely azt sejteti, hogy a kormányfő által felsorolt személyek közül bárkit - ha nem is közpénzekből -, de megfigyeltek.

Földi László egy sajtónyilatkozatában kezdetben tagadta, hogy bármilyen köze lenne a "megfigyelési ügyhöz". Szerepe akkor vált egyértelművé, mikor Faragó Lajos magánnyomozó - akit a Xénia Láz vezetője, Czégé Zsuzsa, cége elleni támadások miatt, 1996. decemberében Pokorni Zoltán akkori ellenzéki honatya megfigyelésével bízott meg - a júniusi zárt ülésen, majd a Népszabadság június 19.-i számában elmondta: Földi László, aki Kovács Károly néven mutatkozott be és még egy személy 1,5 millió forint plusz áfáért vette tőle a hangkazettát.

Ezen B. Cs. kormányőr, a megrendelés kiközvetítője és Faragó arról beszélgetnek, hogy egy Zsuzsa nevű megbízó Pokorniról kompromittáló adatokat szeretne. Az RTL Klub június 20.-i adásában Földi még azt állította: Kövér László kérte fel az ügylet megkötésére Faragóval. A Defend pénzén, ő maga fizette ki a vételárat.

A Vasárnapi Híreknek tegnap telefonon elmondta: lehet, hogy kétértelműen fogalmazott, ezért értették félre. "Továbbra sem állítom, hogy nem működtem közre. Azt mondtam egy kérdésre, semmiféle pénzt nem adtam át. Egy általam megbízott személy, aki a barátom, ő intézte. Nem a Defend pénzéről van szó". Egyébként Faragóval abban állapodott meg, hogy nem beszélnek a kazetta vásárlásáról. Mivel a hallgatást a nyomozó mégis megtörte, s a minisztert megnevezte, ezért felfedte saját kilétét is.

A Defendet, a Postabank többségi tulajdonában volt céget Földi tavaly novemberben vásárolta. A vételár egy részét kellett csak letennie, ez 50 millió forintot tett ki, a többit egy éven belül kell letennie. Most a bank és más állami szervek védelmét látja el, nem cáfolt hírek szerint 600 millió forintos megrendelésről szóló szerződéssel rendelkezik. Megjegyezte: nem panaszkodik, de a megrendelések 70 százalékát embereinek bérezésére fordítja, s a közterhek is jelentős összeget tesznek ki.

Földi és Faragó egyébként idén télen találkoztak először. Szerződést kötöttek: Faragónak kellene kinyomoznia, hogy a Defend tulajdonosváltását megelőzően miért tűnt el a cég több fontos dokumentuma. Földi a bizottságban állította: ez a kazettaüggyel úgy kapcsolódik össze, hogy a hanganyag átadásakor Faragó megkapta a szerződésben rögzített ellenértéket a Defend, mint megrendelő nevére kiállított számla fejében. Viszont azért nem fizethetett a cége, mert Faragó még nem végezte el a munkát, az eltűnt tárgyak felkutatását.

Vancsik Zoltán (MSZP) az ülésen közölte: olyan információi vannak, hogy egy Fidesz közeli személy volt az ismeretlen vevő. Földi erről nem beszélt, a téma fölött elsiklott. Az ülésen kijelentette: azért fogadta el Kövér László felkérését, mert a miniszter azt mondta: szeretné kihagyni az ügyből a titkosszolgálatokat és mielőbb nyugvóponton látni azt. Ez "emócionálisan találkozott" saját elképzeléseivel.

A következő bizottsági ülésen meghallgatják Lakatos Miklóst, hat napja a nemzetbiztonsági szolgálat vezetői által nyugdíjazott tőrzszászlóst, aki levelet írt Keleti Györgynek, a nemzetbiztonsági bizottság elnökének. Ez júliusban történt, ám Keleti csak a testület eheti ülésén ismertette: Kövér László miniszter környezetében valaki Lakatost az idén tavasszal önmerényletre szólította fel. Májusban emiatt a látszat kedvéért többször belelőtt a Trabantjába, majd felgyújtotta, de a lángtól maga is megsérült.

A feladata az lett volna, hogy a "merénylet" kivizsgálása során terelje a gyanút a megfigyelés ügyben ez idáig tisztátlan szerepet játszó Pinpoint Kft-re. Ez a cég még Nikolits István minisztersége idején másodállásban nemzetbiztonsági tiszteket foglalkoztatott, ám az nem nyert bizonyítást, hogy bármilyen adatgyűjtést végzett volna Fidesz-politikusok és családtagjaik ellen.

Egyes vélemények szerint egyébként az a fordulat is elképzelhető, hogy kiderül: a kiégett autóban, azaz a Trabantban porladtak el azok a "dokumentumok", amelyek alapján végleges képet lehetett volna kapni az ügyről, amelyet viszont hiányukban "eredményhírdetés", vagyis presztizsveszteség nélkül lehet majd lezárni.