F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.09.07 0 0 132
Világgazdaság, 1999.09.06.

Ismét kurtítanák a tb-büdzsét

Túlköltött az APEH


Az adóhivatal túlköltekezése miatt a pénzügyi tárca jövőre több mint egymilliárd forintot vonna el a tb-alapok büdzséjéből az APEH számára -- tudta meg a Világgazdaság. Jövőre az egészségbiztosító kiadásai reálértékben csökkennek -- áll a Pénzügyminisztérium (PM) költségvetési tervezetében.

Molnár Mari

Jövőre több mint 1 milliárd forintos pluszforrást kapna az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) informatikai fejlesztésekre -- értesült lapunk. Az APEH a korábbi átcsoportosításokon felül a tb informatikai fejlesztésére szánt világbanki forrásából kapná ezt az egymilliárd forint körüli tételt, amelyet a jövő évi tb-büdzséből faragna le a pénzügyi tárca.

Ismeretes, hogy az idén januárban a járulékbeszedési és -nyilvántartási feladatok átvételével az adóhivatalhoz kerültek az egészség- és a nyugdíjbiztosító járulékügyekkel foglalkozó munkatársai, emellett az APEH a feladattal együtt a tb működési vagyonának egy részét is átvette. Továbbá a tb-alapok idei büdzséjéből a bizottsági viták során mintegy 1,5 milliárd forintot csoportosítottak át az adóhivatal számára. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások a biztosító és a pénzügyi tárca között máig nem zárultak le. Információink szerint az egymilliárdos pluszforrást az APEH azért kapná, mert a korábban juttatott keretet már túllépte. Jövőre az államháztartási alrendszerek kiadásaiból a nyugdíj-biztosítási alap részesedése 14 százalékot tesz ki, ami az idei szeletnél 3 százalékkal több. Az egészségbiztosító ellátási kiadásai viszont az idei részesedésnél is kevesebbet tesznek ki. Az államkassza 2000-re tervezett kiadásaiból mindössze 10,2 százalékot fordítanának egészségügyi ellátásokra, ami a tavalyi szinttel egyezik meg.

A tb-alapok jövő évi költségvetési terveiben még a Pénzügyminisztérium is elismeri: az egészségbiztosító kiadásai jövőre reálértékben csökkennek. Az ellátásokra szánt forrás a 2000-re tervezett 6-7 százalékos infláció felével, azaz csupán 3,5 százalékkal növekednek. Ezen belül a gyógyító-megelőző kiadások 6,3 százalékkal, 358,3 milliárd forintra emelkednek. Gyógyszerekre viszont mindössze 130 milliárd forintot szán a PM 2000-ben, ami az idei várható kiadásoknál 10 milliárddal kevesebb. Jövőre az idei előirányzatnál 1,3 milliárd forinttal kisebb hiánnyal kalkulál a pénzügyi tárca a két tb-alapnál (41,4 milliárd forinttal). (Jelenleg több mint 70 milliárdos hiányt halmoztak fel a két alapnál.) A központi büdzsé különböző címeken az ez évinél 12 milliárd forinttal nagyobb összeggel támogatná a biztosítót.

A PM 2000-ben 8 százalékos nyugdíjemelést tervez. A nyugdíj-biztosítási alap kiadásai 8,6 százalékkal -- összesen 993,5 milliárd forintra -- növekednének jövőre. Az ellátásokra az idei keretnél 8,9 százalékkal több pénzt fizethet ki 2000-ben a nyugdíjbiztosító.

A magánpénztári átlépések miatti tb-járulékkiesés pótlására a PM az idei évre tervezett, közel 70 milliárd forintos költséggel számol jövőre is. Ám ez a tb-büdzsé legbizonytalanabb tétele, mert egyelőre nehezen becsülhető az átlépők száma s a pénztárakba fizetett tagdíj mértéke. A PM számításai szerint a tb-alapok 1678 milliárd forinttal gazdálkodhatnak 2000-ben.