F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.09.07 0 0 133
Magyar Hírlap, 1999. szeptember 7., kedd

A Kehi rendelte meg a VIP-listát

Ferenczi Krisztina

Eredetileg nem volt VIP-lista a Postabankban - ezt Urbán László, a Postabank vezérigazgató-helyettese nyilatkozta lapunknak. Auth Henrik vezérigazgató külön a fővárosi, és külön a vidéki fiókok listáit bekérve készítette el azt Sepsey Tamásnak, a Kehi elnökének kérésére - állapítható meg az MH saját gyűjtéséből összegezve a Kehi elnökének nyilatkozatait. Az ORFK - amely nincs birtokában a VIP-listának - keresi azt a banktitok megtartására kötelezett személyt, aki a banktitkot kiszivárogtatta.

Az első számú titokgazda, a pénzintézet már a múlt hét közepén felhívta a nyomozó hatóság figyelmét arra, hogy a VIP-lista ügyében nem a bank az egyedüli titokgazda, hiszen a lista több intézménynek is jogszerűen birtokában lehet. Lapunk körbejárta azokat az intézményeket, ahol korábban vizsgálatot végeztek -, de csak a Kehi nyilatkozta azt, hogy rendelkezik az ominózus irattal (MH 1999. szept. 4.). A MEH a szóvivője állítása szerint nem rendelkezik azzal, míg az ÁSZ nem is végzett ez irányú vizsgálatot a pénzintézetnél. A miniszterelnök kapta meg június végén elsőként a Kehi titkos jelentését - mint azt korábban Sepsey Tamás elnök nyilatkozta (MTV Aktuális, 1999. június 30.).

Urbán László, a Postabank vezérigazgató-helyettese szerint az ügyben segített volna, ha az újság nem égeti el az eredeti példányt, mert abból következtetni lehetett volna a titoksértő kilétére. Urbán lapunknak elmondta: egyébként eredetileg nem volt VIP-lista a pénzintézetnél - valakik valamit összeállítottak. Ezzel kapcsolatban a sajtóban eddig megjelentek közül egyetlenegy eligazítást nyújtó nyilatkozatot találtunk: Sepsey az MTV Aktuális című műsorának adott interjújában (1999. 06. 30.) azt állította a riporter kérdésére, amely az akkor még 14 fős - szelektált - lista nyilvánosságra kerülésének körülményeit firtatta: "...ha jól emlékszem, '99 tavaszán, talán február végén találtak a vizsgálatot végző ellenőrök olyan szerződéseket, olyan részlistát, amely arra utalt, hogy nagyon kedvező feltételekkel kaptak egyesek hitelt, illetőleg az átlagos betéti kamatnál jóval magasabb kamatra helyezhettek el pénzt a Postabankban, illetőleg értékpapír-vásárlással..." Arra a kérdésre, hogy vezetett-e listát a régi menedzsment, a Kehi elnöke így válaszolt: "Természetesen. Hát egy - ha jól emlékszem, '95-96-os kimutatást találtak... munkatársak, s akkor kerestem meg hivatalosan átiratban Auth Henrik urat, hogy szíveskedjen ennek a kérdésnek utánanézni és akkor tőle megkaptuk azt a cenzúrajegyzőkönyvet, jegyzőkönyvi másolatokat, amelyek tartalmazták először csak a budapesti fióknál keletkezett ilyen jogügyleteket, ...aztán a vidéki fiókoktól is bekérte az adatokat, és továbbította ezt a hivatalnak. Ebből nálunk egy példány van, ezt az egyetlenegy példányt az ellenőrzést vezető, még egy személy, és én láttam, és a páncélszekrényemben őrzöm..." Ugyanebben az interjúban az elnök a titkos Kehi-jelentésről azt mondta: azt hárman ismerték az országban, a vizsgálatvezető, ő maga és a miniszterelnök.

Egyébként a törvényi szabályozás szerint a banktitokhoz maga a miniszterelnök sem juthat hozzá. Ezzel kapcsolatban mindössze egy mondat segít az eligazodásban. Sepsey azt mondja: "a miniszterelnöknek a kellő tájékoztatást megadtam". Arra a kérdésre, hogy ez a VIP-lista átnyújtását jelenti-e, az elnök az előbbi mondat megismétlésével válaszolt lapunk kérdésére is. Sepsey Tamás, Kehi-elnök utoljára a Magyar Rádió 1999. szeptember 2-ai Krónika műsorában állította: hivatalától nem került ki semmilyen irat. Arra nézve a hitelintézeti törvényben nincs utalás, hogy a miniszterelnököt megkülönböztetetten kezelné a banktitkot illetően a törvényi szabályozás.

Ma hallgatják meg az újságírókat

A Világgazdaság három munkatársát tegnap telefonon értesítette az Országos Rendőr-főkapitányság arról, hogy ma kora délután jelenjenek meg gyanúsítottkénti tanúkihallgatásukon - közölte lapunkkal Bánki András főszerkesztő, aki természetesen eleget tesz a kérésnek. Bánki elmondta: a cikk íróját, és a VIP-listát leközlő augusztus 30-ai szám ügyeletes főszerkesztő-helyettesét hívták még be rajta kívül, akik szintén megjelennek a megadott időpontban.

Rendőrségi források is megerősítették, hogy telefonon keresztül gyanúsítottként idézték a Világgazdaság szerkesztőségének három vezetőjét a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság Aradi utcai épületébe. Bánki András és két munkatársával szemben a rendőrség álláspontja szerint megáll a banktitoksértés vétsége. A mai kihallgatáson már megvan a lehetőségük az újságíróknak, hogy gyanúsítottként megtagadják a vallomást. Az idevonatkozó rendelkezések értelmében a VIP-listát publikáló napilap munkatársainak megítélésén az sem változtat sokat, ha megosztják a nyomozókkal a lista kikerülésének titkát. A hatóságok azonban elvileg akkor is megállapíthatják felelősségüket, ha az eljárás során nem tisztázódik, ki adta át a listát a szerkesztőségnek.

Lapunk úgy tudja, a lap működését a vezetők meggyanúsítása semmilyen módon nem befolyásolja. További házkutatások a szerkesztőségben nem lesznek, a számítógépeket sem szállítják el szakértőkhöz, mint történt az a Kriminális szerkesztőségében.

A lajstrom útnak indul

1999. május 25. A Kehi elnöke először utal a különleges kedvezményben részesültekre - itt még a VIP-lista szó nem hangzik el. Sepsey a Magyar Hírlapnak azt nyilatkozza ugyanis: Princz Gábor sok milliárd forintos kárt okozott az állampolgároknak azzal, hogy "egyes embereknek a piaci kamatozásnál olcsóbban adott nagy hiteleket, ezzel veszélyeztetve a betétesek százezreit".

1999. június 4. Nevek nélkül ír az Élet és Irodalom a VIP-listáról "Marci pán" című vezércikkében.

1999. június 5. A Napi Magyarország vezércikkében a főszerkesztő nevesít négy politikust. A cím: Intim betétek. A négy név: Keleti György, Tarafás Imre, Nagy Sándor és Csiha Judit.

1999. június 9. Mester Ákost, Nagy Sándort, Csiha Juditot és Tarafás Imrét nevesíti a Napi Magyarország. Az érintetteket nem sikerül megszólaltatnia az orgánumnak. Csak Keleti György volt honvédelmi minisztert, aki kijelentette: soha, egyetlen fillért nem vett fel a Postabanktól. A cím: Intimek a betétesek.

1999. június 15. A parlamentben Dancsó József fideszes képviselő interpellációjában - hivatkozva arra, hogy a Napi Magyarország "megpróbált utánajárni az ügynek" - Nagy Sándor, Mester Ákos, Csiha Judit és Tarafás Imre nevét említi, valamint Keleti György cáfolatát.

1999. június 18. A Napi Magyarország címoldalán szocialista politikusokon kívül újságírókat is említ a VIP-listán szereplők között. Ugyanezen a napon az Élet és Irodalom közli - a korábban már nyilvánosságra hozott neveken túl - Tömpe István, Németh Péter, Herényi Károly, Rubicsek Sándor, Bártfai Béla, Sándor László nevét is.

A hetilap anyagára hivatkozva átvesz neveket a Népszabadság is.

1999. június 22. Az MTV Híradó közli: "a most hatalmon lévő legnagyobb kormányzó párt legalább tíz tagja is részesült hitelben".

1999. június 23. A Híradó elnézést kér a téves közlésért. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese betelefonált a hírműsor szerkesztőségébe: nem igaz a közlés. Indoklásul a Miniszterelnöki Hivatal sajtóreferensére hivatkozott, aki a Kehi adatainak ismeretében cáfolta az előző napi közlést. A hírigazgató, Csermely Péter mentesíti a munkavégzés alól a Híradónak a hír közlésében szerepet játszó munkatársait.

1999. június 30. Átviszik délután négy órakor a Kehi-jelentést a Miniszterelnöki Hivatalba. (Forrás: MTV Aktuális - interjú Sepsey Tamással).