speaker Creative Commons License 1999.09.07 0 0 135
A hiteltelenség forradalmárai

Eörsi Mátyás füllentett. Előfordult már ilyesmi, mégis hiszem, ez most új dolog, érdemes megörökíteni. Ezúttal ugyanis enpártja ellen támadott az SZDSZ-es temetőprivatizátor, s ez a módszer valljuk be szokatlan.
Eörsit minden kézre eső televíziós műsor a TV2-é, a Szabadság tér meginterjúvolta szerda reggel Simicska Lajos APEH-elnök lemondása kapcsán. Eörsi képviselő Párizsban tartotta a kagylót, onnan sugározta széles e hazának: egyetért Simicska távozásával, örül neki, elégedett, bár azért őt megfenyegette az APEH-diktátor adócsaló, jó lenne, ha orvoshoz fordulna...
Párizs messze van. Ez némileg menti Eörsi Mátyást, nem tudhatja, hogy itthon az SZDSZ zuglói székházában bizony nagy a felfordulás. Mondhatni káosz van, tán válságstábot is összehívtak, bár erre nincs hiteles tanú. De figyelve a már parlamenti küszöb alá szorult szabad demokraták elmúlt másfél esztendei szereplését, bízvást állíthatjuk: borzalmas zűr van mostanság a zuglói székházban.
Lemondott Simicska, űr támadt, kit lehet gyalázni gondtalanul, a mentelmi jog oltalmában ezután? Ez itt a hamleti kérdés, és a válasz biz nem könynyű... De félre a laza, ironikus hangvétellel, édesanyám amúgy is figyelmeztetett (bősz kritikusom, támad okkal, ok nélkül, nem elfogult irántam, annyi szent!), túl könnyed hangvétellel írok, nem lehet viccel elütni az életet!
Szóval, komolyra fordítva, Eörsi két olyan szemet szúró arcátlanságot is elkövetett, ami pártsemlegesen gyalázatos. Egyfelől mindkét televíziós műsorban közölte: az események ismeretében felesleges a parlamenti vizsgálóbizottság, ami Simicska üzleti ügyeit vizsgálná. Másfelől sürgős orvosi kezelést ajánlott az APEH exelnökének, a Napi Magyarországban megjelent nyilatkozata okából. A tényszerűség végett álljon itt az inkriminált részlet: Három hónap alatt megöltétek az apámat és az apósomat, az Úristen irgalmazzon néktek!
Na már most. Egy: ha Simicska Lajos 40 millió forintot vett ki az adófizetők zsebéből (idézet E. M. parlamenti felszólalásából), vajh miért ez a nagy visszavonulás? Aki nem APEH-elnök, az csalhat adót háborítatlanul? Vagy csupán ez is egy gyakorta előforduló SZDSZ-es műbalhé volt csupán, bizonyítékok nélkül? Gondolni sem merek rá...
Másrészt, s ez a csúnyább, elmeorvost ajánlani egy gyászoló embernek, az nem politika, az vegytiszta pitiáner aljasság. Arról nem is szólva, hogy bár Eörsi Mátyásról nehéz föltételezni a teológiai jártasságot, mégis illene tudnia: az Úristen irgalmazzon néktek! még véletlenül sem fenyegetés. Arról szól, hogy a földi disznóságokra (talán) az Úr adhat feloldozást. Épeszű ember ezt tudja, aki nem, az másféle, ne minősítsük. Eörsi Mátyásnak, előéletét ismerve, alig-alig volt köze a valláshoz, joga van hozzá, hülyeséget mégsem illene mondania, ráadásul egy lemondott, megtört emberről...
Arról most csak érintőlegesen szólok: Simicska Lajos országlása alatt az APEH az előző esztendőkhöz képest 160 milliárd forinttal (!) több pénzt szedett be, pedig az APEH nyomozó hatósága nem bikacsökkel és géppisztollyal jelentkezett a kisemberek portáin, noha ezt az SZDSZ megjósolta.
Végül picinyég térjünk viszsza a tréfára! Az egész ügy egyszerre röhejes és tragikus. Simicskát egy éve nem jelentették föl hivatalosan, Eörsit óvta a mentelmi jog, az ügyből nem lett semmi, a tények ismeretében nem is volt benne semmi. A hiteltelenség forradalma diadalmaskodott, s most itt állunk megfürödve, Simicskátlanul. Kérdés: a politikai és az egyszerű hétköznapi vacakságokért lesz-e felelős? És ami engem ennél sokkal jobban izgat, mi lesz Zuglóban, ki a következő áldozat ebben a szerencsétlen konstellációban, miképpen fogják megtölteni az SZDSZ-székház sajtókonferenciákra kijelölt termét?

Galsai Dániel