F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.09.08 0 0 148
Magyar Hírlap, 1999. szeptember 7., kedd

Érik az egészségügyi reform

G. Tóth Ilda

Az egészségügy radikális, sok piaci és versenyelemet a rendszerbe illesztő átalakítására van szükség a Gazdasági Minisztérium álláspontja szerint. Mint Chikán Attila tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a nyár közepe óta négy munkacsoport készíti elő a reformot, az első eredmény november elején várható. A választási kampány során hangoztatott 7 százalékos gazdasági növekedésről szólva a miniszter elmondta: az csak politikai "mondás" volt, akkor is mindenki tudta, hogy rövid távon irracionalitás.

Lehet mondani, hogy rossz, lehet mondani, hogy megalapozatlan, de azt semmiképpen, hogy nincsen gazdaságstratégiája a kormánynak - reagált a sorozatos kritikákra a gazdasági miniszter újságírók előtt. A modern felfogás szerint a stratégia nem kőbe vésett dokumentum, hanem a cselekvéseket meghatározó vezérfonal, amelyet befolyásolhat a külső feltételek megváltozása - hangsúlyozta Chikán Attila. A stratégia három fő célt tűz ki: a gyors és kiegyensúlyozott növekedést, az európai uniós csatlakozást, valamint a makro- és mikroszintű versenyképesség javítását. Bár a gazdasági növekedés jelenleg messze elmarad a választási kampány során hangoztatott 7 százaléktól, még így is meghaladja az Európai Unió átlagát. A 7 százalék egyébként is csak politikai mondás volt, akkor is mindenki tudta, hogy rövid távon irracionalitás - fogalmazott Chikán. Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi növekedési ütem elegendő-e az uniós átlaghoz való felzárkózásra, a miniszter kifejtette: egy ciklusban gondolkodva nem az a cél, hogy az ország utolérje az EU-t, hanem az, hogy be tudjon illeszkedni az európai rendszerbe. Ahhoz, hogy elérjük az EU életszínvonalát, évtizedekre van szükség - mondta a miniszter.

Chikán Attila szólt arról is, hogy a gazdasági kabinet júliusban négy tárcaközi munkabizottságot hozott létre az egészségügyi reform előkészítésére. A bizottságok november elejére egy összefoglaló anyagot készítenek, decemberre pedig megszületik a reform átfogó koncepciója. A szükséges egyeztetések időigényessége miatt azonban a változtatások várhatóan csak 2001-ben éreztetik majd hatásukat. A gazdasági tárca radikális átalakítást képzel el, erős piaci és versenyelemekkel.

Lapunk kérdésére Chikán elmondta: nincs napirenden a kutatóintézetek összevonása, bár a Gazdaságelemző Intézet megszüntetése kapcsán felröppent az ötlet. A GM kutatócsoportja azonban hamarosan havi rendszerességgel átfogó jelentést publikál a gazdaság helyzetéről. Az értékelés a kormány álláspontját fogja tükrözni, azzal a szándékkal, hogy az elemzőket konkrét adatokkal befolyásolja. Nem versenyezni akarunk az intézményekkel, csak rájöttünk, hogy a kormány részéről eddig nem jelent meg rendszeres összefoglaló kiadvány - jelentette ki Chikán Attila. Hozzáfűzte: a tárca szakértői csak olyan adatokkal fognak dolgozni, amelyek ma is hozzáférhetők. Mindazonáltal elismerte, hogy elvi vita van a minisztérium és a Központi Statisztikai Hivatal között, mert utóbbi adatvédelmi szempontokra hivatkozva nem hajlandó egyedi adatokat szolgáltatni a tárca munkájához.