md95857 Creative Commons License 2000.01.10 0 0 150
Minden igyekezetem ellenére nem tudom megállni, hogy ne írjak be még egyszer. Az a nyugtalanító érzésem támadt, hogy ennyi idő (10 év) után már valóban nem az ország vezetésén múlik, közelebb kerülünk-e Európához, azaz a dolgokhoz való emberi hozzáálláshoz, a tudatos tevékenységekhez, az alternatívák tiszteletéhez. Az ország lakossága határoz meg rengeteg mindent. Kultúrális oldalról pedig leginkább a fiatalok. Azt látom 10 alkalomból 9-szer, hogy az emberek nem "moziba mennek szórakozni, mivel a filmek megtekintése jelenti számukra a kikapcsolódást", hanem "egy olyan helyre mennek, ahova sok korukbeli jár", meg, mert "az tök jó".
Na most, kérdem a tisztelt olvasóktól, mit gondolnak, ki az, aki jegyet váltott a The Blair Witch Project december 23-ai premier előtti előadására a Corvinba? Az egyértelmű válasz: az, aki nagyon várta már, vagy az aki horrorrajongó, ésatöbbi. Egy kimaradt. Az, aki egy SZNOB ÁLLAT! Nos, ilyenekkel volt félig tele aznap a Jávor-terem. Tessék elképzelni, hogy amikor jött az egyetlen jelenet, amiben vér van, a mellettem csücsülő három huszonéves fiatalember félhangos diskurzusban trágyalta meg, hogy az most a srác foga vagy mégis mije, és még csak közel sem voltak ahhoz, hogy rájöjjenek, nem az a lényeg, hogy a foga vagy sem, nem az a lényeg, hogy abban a pillanatban kell ezt megtudni, pláne megbeszélni. Ez egy példa arról, hogy a moziba járó közönség nagy része azt sem tudja, tulajdonképpen mit csinál, és ezért van az, hogy vannak, akik élveznek egy Még Mindig Tudom Mit Tettél Tavaly Nyáron-t, vagy egy Ítéletnap-ot, vagy nem képesek az egészre tekinteni egy, a média minden lehetséges eszközét felhasználó, ígéretes próbálkozásban, és inkább a hagyományos horrort várják el egy ilyen filmtől, ezzel - nem is tudják - részükről elismerve azt; nem vagyunk többre képesek.
A film egy darabkája annak a puzzle-nak, amit próbáltak a készítők velünk megetetni! Újságcikkek, kapcsolódó dok-film, weblap - multikaja! Gondoljunk csak bele: a Hatodik Érzék egy zseniális film, kifejezetten örülök, hogy láthattam. HAGYOMÁNYOS SZÓRAKOZÁS! A Blair Witch Project teljes információhalmazának ismerete után van értelme igazán elkezdeni gondolkozni - már aki ezt találja érdemesnek, aki nem, nyilván máshol kapcsolódik ki. USA-ban miért nagy siker? Mert minden darab infót a megfelelő módon időzítettek! Ja, és minden elérhető volt, tehát akit nem érdekelt, tényleg nem nézte meg, mert a fikázás helyett keresett magának más szórakozást.

Az a baj, hogy itthon ezt a kultúrafejlesztési mizériát nagyon siettetik, és csak kapkodás a vége, mert az őrjöngő nép mindig a kisebb ellenállás felé akar haladni. Travolta a Ponyvaregényben annak örült, hogy Európában kicsik a különbségek. Hát Mo-n még nagyok.