Völgyvidéki Creative Commons License 2022.08.27 0 0 1440

Az 1861-1862 évi megaárvíz Kaliforniában:

 

"Az elfeledett katasztrófa 1861 karácsonyán kezdődött egy évekig tartó aszályos időszak után, amikor elkezdett esni az eső és több mint negyven napon át szinte folyamatosan zuhogott, megolvasztva a hegyekre korábban hullott havat, az SFGate című lap úgy fogalmaz, hogy „őrjöngő folyamokká változtatta a patakokat”, amik minden útjukba kerülő dolgot elmostak, beleértve a bányásztelepeket, farmokat, házakat, hidakat és utakat.

Az áradásokban és az esőzések okozta több száz földcsuszamlásban a becslések szerint az állam akkori lakosságának egy százaléka – ami nagyjából négyezer embert jelent – halt meg, emellett pedig elpusztult a nyolcszázezer szarvasmarha egynegyede, és minden nyolcadik épület teljesen megsemmisült.

KALIFORNIA AKKORI FŐVÁROSA, SACRAMENTO TELJESEN VÍZ ALÁ KERÜLT. AZ ÚJONNAN MEGVÁLASZTOTT KORMÁNYZÓ CSAK CSÓNAKKAL TUDOTT ELMENNI BEIKTATÁSÁRA, ÉS AMIKOR HAZAÉRT, AZ EMELETI ABLAKON KERESZTÜL TUDOTT BEJUTNI AZ OTTHONÁBA. 

A katasztrófa miatt a kormányzó és a törvényhozás kénytelen volt áttenni székhelyét San Franciscóba. A gazdasági károk olyan nagyok voltak, hogy Kaliforniai csődközeli helyzetbe került, és az állami alkalmazottnak másfél évig nem kaptak fizetést – köztük a kormányzó és a törvényhozás tagjai sem.

Emellett leállt a postaszolgáltatás, a távírórendszer működésképtelenné vált, szinte megszűnt a közlekedés, a túlélőket pedig az éhezés gyötörte, miután a mezőgazdaságot is elmosta a víz. Elapadására csupán hónapokkal később került sor."

 

Forrás: https://index.hu/kulfold/2022/08/27/egyesult-allamok-kalifornia-arviz-katasztrofa/

Előzmény: Wanblí Iyeska (1432)