csíkos-háTTú Creative Commons License 2023.02.24 0 1 139

Tudod, honnan jött?

Van a városnak egy cége, aminek az Önkormányzati választás előtt volt egy cégvezetője. Ez a cégvezető vitte a cég ügyeit, és a napi feladatokban is részt vett.

A győztes többs... aztán meneszette ezt a vezetőt, és kinevezett egy 5, azaz ötfős tanácsadó testületet a cég élére, és egy új cégvezetőt. Ez az új cégvezető a napi munkában már nem vett részt, az volt a feladata, hogy az "ötök" döntéseit végrehajtsa.

Jellemzően ez az öt fő egy percet sem dolgozott addig azon a területen, ahol ez a cég működik, így döntéseik "szakmaisága" mögé szinte minden esetben méteres kérdőjeleket lehetett tenni.

 

Itt most nem szeretnék belemenni abba, hogy a régi főnök volt-e jobb, vagy az új grémium.

Csak arra szeretnék rávilágítani, hogy a város - akkor sem bővelkedett anyagiakban - mint tulajdonos hogyan viszonyult a céghez? Addig volt egy fő vezető, aki a vezetésen kívül a napi feladatokban is részt vett. Ezt kirúgták, és lett helyette 6 ember, akik a napi tevékenységekbe nem folytak bele.

Tetszik érteni mire gondolok? Egy fő, produktív munkaerő helyett lett 6 fő. Egy, aki vezetett (önálló hatáskör nélkül), és az adminisztratív feladatokat úgy, ahogy, de ellátta, és öt fő olyan, aki meg semmit sem csinált! Egy produktív munkerő helyett 5+1-t kellett fizetni, csökkenő költségvetésből... Hurrá!

 

A következtetések levonását mindenkire rábíznám. Pusztán üzleti szempontokat nézve ez nem "többség", hanem az, amit kitaláltál.

Előzmény: Pirtus (138)