csíkos-háTTú Creative Commons License 2023.12.04 -2 3 3719

Régebben erősebben kötődtem Szolnokhoz, már csak az egyik munkám miatt is a médiában. 

Van szerencsém személyesen ismerni ebből kifolyólag Balázs Pétert.

Számomra - hangsúlyozom számomra!!! - egy szimpatikus ember. 

 

- Sokan azt hiszik, hogy amit ő csinált a színészi pályán, az csak szimpla ripacskodás. Messze nem így van, és akik ezt állítják, azok nincsenek tisztában azzal, hogy az un. "könnyű műfaj" a kultúra legnehezebb része! Ő ebben egyáltalán nem volt rossz!

Tessék csak emlékezni - ha van köztünk olyan öreg, mint én - nem csak a kabarék, a Nagy Ho-ho-horgász volt ám ő, vagy az ő hangja, hanem a Vígszínházban a Képzelt riport egyik fontos szereplője is! Az most mindegy, hogy a darabot kik rendelték meg, maga a produkció időtálló! (Lehet, hogy nem egészen így gondolták a megrendelők anno, de nem baj!)

 

- Színigazgató. Szolnokon. Nézzünk már szembe egy kicsit a tényekkel! Egy vidéki, nem túl nagy város egy színházat tud eltartani, és ismerve Szolnok helyzetét, annak is örülni kell, hogy ez az egy egyáltalán működik! Ergo, ez nem Budapest, hogy, ha Schillert akarok nézni, akkor bemegyek a Nemzetibe, ha meg vígjátékot, akkor a Játékszínbe, vagy a Madáchba, stb, stb. Most csak sarkítok. Szolnokon ez nem megy, itt a Szigligetinek egyfajta svájci bicskának kell lennie! Azt, hogy ennek a "svájci bicskának" melyik részét nyitjuk ki többször, vagy kevesebbszer, azt nagyon nehéz ám megmondani! Pálne inne kívülről! Erre választ az ad, hogy mennyire fogynak a pénztárban a jegyek és a bérletek! Ha folyamatosan tele van a színház, akkor szerintem közelebb van ahhoz, hogy jó úton van. Ha annyira rossz, és pocsék lenne, ahogy itt sokna állítják, akkor üres, vagy legalábbis foghíjjas lenne a nézőtér. Csak ez - személyes tapasztalataim alapján - nem így van. Akkor sem volt így, amikor ő volt a direktor.

 

- Ha valaki az un. "magas kultúrára" vágyik, és nem a tömegigényekre, akkor annak ott van a Színműhely. Az is tele van ám folyamatosan. Rengeteg, vágatlan nyers felvételt láttam onnan is, és dolgoztam vele, ahogy a nagy színpad előadásairól is. Páratlan értékek születnek ott (is), és ez már akkor is működött, amikor Balázs Péter volt az igazgató.

 

- Politikai, közéleti szerepvállalása. Az nyilván már kiderült rólam, aki visszaolvas egy kicsit a szösszeneteimben, hogy nem vagyok éppen kormánypárti, és mélyen elítélem a FIDESZ tevékenységének 99%-t. Az, hogy valaki meg nem ért velem egyet, és a véleménye szembe meg az enyémmel, attól még lehet normális Ember! Nyilván voltak szerintem szerencsétlen megnyilvánulásai (FSZE ügy például), de ez az én vélymeényem, neki nyilván vannak, lennének érvei az én álláspontommal szemben. Na és? Ettől gyűlölnöm kellene? Kígót békát kiabálni rá? Pocskondiázni? Nem hiszem!

Pontosan ez a FIDESZ kotttája, amit elénk rak! Gyűlöletet kelteni, uszítani az ellen, aki nem mindenben ért velünk egyet. Én utálom az összes fideszest, a fideszes meg utálja az összes nem fideszest (kivéve, akiket ők fizetnek meg!). Divide et impera! Ezt a legkönnyebb úgy elérni, hogy uszítjuk a másikat!

 

Én ebből nem kérek, köszönöm! Ez nem az én kottám! Sajnos pont ez a mai magyarság legnyagobb tragédiája, hogy az un. ellenzék, és az ellenzék is ebből az uszító, gyűlöletet, félelmet keltő kottából játszik, amit a fidesz elé tesz. Ezt egyébként úgy hívják ám, hogy: Göbbels-i propaganda. Nem volt olyan régen, tudjuk hova vezetett... Csak avnnnak, akik elfelejtik ezt, mindkét oldalon.

Előzmény: Dermice (3710)