nsumaniac Creative Commons License 2024.02.02 0 0 16330

Áthelyezés esetén jogod van megtagadni a munkakörváltozást, különösen akkor, ha az új munkakör alacsonyabb szintű vagy a munkaszerződésben foglaltakhoz képest kedvezőtlen feltételeket tartalmaz. A Munka Törvénykönyve számos előírást tartalmaz az áthelyezéssel kapcsolatban, és az egyik fontos aspektus az, hogy az áthelyezés ne vezessen a munkavállaló jogainak érdemi csökkenéséhez.

Az áthelyezés során a munkáltatónak kötelessége írásban tájékoztatni a munkavállalót az áthelyezés okairól és feltételeiről. Az írásos értesítésnek tartalmaznia kell az áthelyezés indokait és a munkavégzés helyszínének változását.

Amennyiben az áthelyezett munkakör a jelenlegi munkakörödnél alacsonyabb szintű, és ezt nem kívánod elfogadni, jogodban áll tiltakozni. Az írásos értesítés alapján kérvényezheted a munkáltatódnál, hogy részletezze az áthelyezés okait és a változásokat. Emellett érdemes egyeztetni egy jogi szakemberrel is, aki segíthet értékelni a helyzetet és tanácsokat adhat arra vonatkozóan, milyen jogaid vannak az ilyen helyzetekben.

Fontos, hogy az ilyen helyzetekben gyakran az egyeztetés és a konstruktív párbeszéd lehet a kulcs a problémamegoldáshoz. Az áthelyezési döntésről folytatott megbeszélések során kifejezheted aggodalmaidat, és egyezkedhetsz a munkáltatóddal a legjobb megoldásokról.

Előzmény: Dettixx (16329)