Graver Creative Commons License 2024.02.20 0 0 17144

Semmi gond! Hogy mire számíthatsz, azt én meg nem mondhatom, mert minden ember, minden eset más, úgy látom, mióta érintett vagyok ebben a betegségben.

A stabilizálást fúziós műtétként is szoktàk emlegetni, így tudsz utánanézni. Azt jelenti, hogy a problémás szakaszon a csigolyákat távtartókkal és csavarokkak rögzítik, fixálják. Ez a szakasz kb. egy év alatt összecsontosodik.

A komolyabb gerincgondok 2010 óta vannak nálam. Előtte pár évvel már időnként fájt a jobb lábam, de akkor még nem gondoltam, hogy a gerinc okozza. 2010-ben váltam egyik napról a másikra mozgásképtelenné az első sérvtől. Ezt műtötték, sikeresen felépültem. 2014-ben jött a második sérv, szintén műtétre került sor, ami akkor szinte megváltás volt, ebből visszamaradt és a mai napig megvan a jobb làbfejem zsibbadása. Ezt leszámítva minden ok volt 2021-ig, fájdalommentesen élhettem, mindent tudtam csinàlni, nagyobb, nehezebb túrákat is. 2021-ben harmadik sérv, ez  kiszakadt. Akkor már a stabilizálást javasolták. Olyan soká kellett várni, hogy közben felszívódott a kiszakadt darab, és javult az állapotom. Ezért végül elmaradt a műtét és gyógytornával próbáltam rendbehozni magam. Több dìcsért gyógytornával próbálkoztam, ennek ellenére erősen korlátozott maradt a mozgásom és elég gyakran visszatért a derékfájás, s nemrég "megnyertem" a 4. sérvemet is.

Életmód: mivel vidéki vagyok, ezért elég sokat kellett gyalogolnom, bicikliznem világéletemben, viszont ülőmunkát végeztem. Amellett, hogy szívesen túràztam, kirándultam, kertészkedtem, a munkàm maradt, mert ahhoz értek, és nem könnyű másikat szerezni, pláne gerincbetegséggel.

Tapasztalatom szerint olykor jobb, ha kiszakad a sérv, mert szerencsés esetben idővel felszívódik a kiszakadt anyag, és felszabadul az ideg a nyomás alól. Lehet, hogy esetedben is ez történt. Mint az elején írtam, nem lehet tudni, mi lesz a továbbiakban, hogy fognak viselkedni a sérveid. Az mindenesetre jó, hogy tornázol, és nem árt, ha kíméled magad a komolyabb megterheléstől, különösen a cipekedéstől, nagyobb súlyok emelèsétől. 

Remélem, továbbra is javulni fogsz, sok fájdalommentes hátralévő évet!

Előzmény: Falusi1 (17142)