Creativus Creative Commons License 2024.04.11 0 0 64952

Már egy hete - a tavaszi idénybeni nyár miatt - kényszerűségből újra üzemel. (régebben május II. felétől kellett).

A "nagykönyv" szerint a víz hőmérséklete a döntő, és a Télapool-szerű algagátlók kb. 14 fok fölött hamar elbomlanak, s beindulhat az algásodás. A klórtartalom is a tél folyamán eltávozhatott, de ha letakartad, akkor nincs gond a tisztogatással (por, rovarok, stb.)


Én már kb. 10 éve téliesítem a kezdetben 17 m3-es Bestway, majd 20 m3-es Intex, szögletes, puha falú medencémet. Csak a saját tapasztalataimat, módszeremet közölhetem, a nyáriasításról vannak még az interneten leírások.

Nem szoktam letakarni télre. Megy bele por és főleg rovarok (ősszel rengeteg falevél). A leveleket ősszel 1-2 naponta, a rovarokat télen - amikor nincs befagyva - 2-3 havonta kiszedem porszívózással (kb. 10 m-es 1"-os slaggal).

Az ősszel leszedett, és víztelenített csöveket, keringetőt és szűrőt visszaszerelem, majd - egy rovartalanítás után - elkezdem a feltöltést csapvízzel, mert a fúrt kút eléggé vasas. Ez így drága, de nem kell külön 1-2 hetes tisztítás a vastól. A feltöltés (20m-es 3/4"-os slag) lassú (több óra), s a vége felé 1/2 óránként figyelem, hogy ne töltse túl. Jöhet a klórsokk, az algagátló és a keringetés (itt még folyamatosan nappal). A pH-hoz nálam általában 1/2-1 L sósav kell még bele, a rovarok miatti lúgosodás okán.
Másnap estefelé egy hosszú nyelű, ferde súrolókefével az egész medence oldalát, alját felkefélem a portól, majd jön a pelyhesítő (kb. 1/2 flakon), 1/4 óra keringetés. Éjjel áll, majd reggel újra felkefélés, és keringetés. Délután (amikor egy szűrőöblítés sem nem árt), jöhet a lerakódott pelyhek fölporszívózása. Innen már a klórtabletta is belógatva, és kb. 2-naponta még újabb porszívózni való látszik az alján egy ideig. A többi ezután mint ahogy nyáron szokás.

Évekig a legelső lépésem volt, hogy rohanás az uszodavegyszerekért, de most már előző évről tartalékolok (Klórgranulátum, algagátló, pH mérő, sósav, pelyhesítő, klórtabletta).

Előzmény: Smíró (64950)