paplanoszozo Creative Commons License 2024.05.01 0 0 76

Üdv mindenki!

 

HMV hőszivattyús bojlerben gondolkodom a napelemes termelésem minél hatékonyabb felhasználására! Van egy pincém ami 4 m x 4 m és a hozzá tartozó lépcső rész ami további 3 m2. A pince részben betonozott, belmagasságban 220 cm környéke. Ez a rész a fürdőszoba és konyha között helyezkedik el, kb légvonalban  max 4 - 4 méter a víz útja a csapokhoz!  Egy minimális 30-40 cm-es ablak van a pincén!  A csővezeték ezen pince mennyezetén  van összekötve a fürdőszobával, ahol jelenleg a kondenzgázkazán van! Ez adja jelenleg a HMV-t. Fürdéshez általában 150-200 liter vízet használunk/nap.

 

Ebbe pincébe én egy Hőszivattyús bojlerben gondolkodom, mert az sokkal kevesebb energiából képez HMV-t készíteni. A Legkisebb napelemes termelésem decemberben van, ekkor is 300 kwh összejön azért. Gondolkodtam minél kisebb fogyasztást is megcélozva a HMV hatékony elkészítését időzítve a napelemes termeléshez.

 

A témát járva egyre több kérdés merült fel bennem, ezért tanácsokat akár típusokat kérnék a fórumtól.

 

Én 200-300 literesre gondoltam. De a többi kérdésben tanácstalan vagyok....Ugye jobb lenne ha a hőszivattyús működés minél nagyobb számban működne, jelenleg a gázkazán 45 fokra van állítva, ez nekünk elég! 

 

A felfűtési idő jó lenne ha csak a nappali órákra korlátozódna, akár még télen is.... Rozsdamentes vagy Zománc tartály? Rozsdamenteseknél van- e olyan ami kb vízkőmentes? Milyen gáz legyen benne a hatékonyság és a környezet és a jövő miatt? 

 

Ebben kérnék tanácsokat és típusokat! Köszönöm.