Annaem Creative Commons License 2024.05.04 0 0 20271

Tulum  építményei közé tartozik a Szelek Temploma, amely a szélisten tiszteletére épült, és segített a tengerészek átvezetésében a zátonyon, és a Leszálló Isten temploma. Ez utóbbi épület és a leereszkedő szárnyas istenek stukkó alakjainak  számos más szerkezetén való jelenléte valószínűleg a Vénusz bolygóhoz és a kapcsolódó maja istenhez, Xux Ekhez köthető.

 

            

            

 

A kastély mellett van Az alászálló istenség temploma (Templo del Dios Descendente). A név a tetőhomlokzat frízében látható figurától származik. Ezt a Tulumban több helyen is előforduló istenség-alakot (például a kastélyban) próbálták kapcsolatban hozni a naplementével, esővel, villámmal, és a méhészettel is. Maja nyelven  Ah Mucen Cab (Méhisten) volt a neve.

A freskók temploma (Templo de las Pinturas) nevét a számos kígyókkal, halakkal, gyíkokkal és tengeri állatokkal díszítő és isteneket ábrázoló freskóról kapta. Feltételezik, hogy ez valóban templom lehetett, ahol a föld termékenységének isteneihez imádkoztak.

A szél istenségének temploma (Templo del Dios del Viento) egy természetes kiemelkedésen létesült a Karib-tenger közvetlen közelében. Félkör alakú talapzatra épült és egy helyisége van. A félkör alakzat miatt következtettek a szél imádatára. A maja építészetben igen ritka építészeti szerkezettel ezen kívül még Uxmalban találkozhatunk (ott A varázsló piramisa).

Az egész várost egy, a területet négyzet alakban (385 · 165 méter) körbefogó és 6 méter széles, 5 méter magas masszív kőfal vette körül.

A Leszálló Isten azért kapja ezt a nevet, mert bár valódi neve ismeretlen, úgy tűnik, hogy egy olyan helyről esik le, amelyet nem ismerünk. Fejjel lefelé, lábait felfelé fordítva ábrázolják arccal előre néz, teste eltorzult, kezei lógnak, lábai pedig hajlottak.

Keveset tudunk róla. Egyes kutatások a zuhogó esővel, a vihar villámával, a lenyugvó nappal vagy a hajnalcsillaggal társítják, mivel a drezdai kódexben ennek a titokzatos istennek a feje a Vénuszhoz köthető jel.