szilvatövis Creative Commons License 2024.05.05 0 0 1293651

Ebben reménykedünk.

Közben pedig tudjuk, hogy ez a vonat meg sem érkezett. A nyugati hírszerzés (is) tisztában volt vele, hogy az oroszok támadni fognak Ukrajnában, nem tudták megakadályozni.

Ugyanígy nem tudnák megelőzni a Baltikum lerohanását.

Az oroszok nem egy fronton támadnak. Nagyon hatékony a politikai befolyásuk és a propaganda. Eddig is sikerült megosztani Európát és kvázi térdrekényszeríteni. Nem mutatunk különösebb erőt a konfliktusban a békétakarunk-on kívül.

Ugyanígy történne a Baltikum esetében is. Nem lehet minden orosz hadgyakorlattal szemben felsorakoztatni a teljes NATO ármádiát. Eleve nem vállalható politikailag sem egy látványos, melldöngetős erőfitogtatás a kerítés túloldalán. 

Az oroszok azonnal ráfognák a NATO-ra, hogy támadni akar, hamiszászlós támadásokkal be is bizonyítanák.

Egy modern hadseregnek nem távolság 150-200 km, ha nem ütközik szárazföldi ellenállásba és nem ütközne.

 

De nem is ez a lényeg. Nem európai fejjel kell gondolkodni ahhoz, hogy megértsük Putyin szándékait. Semmit nem ér az olyan logika, hogy úgysem meri megtámadni a NATO-t, mert atomfegyverek... 

Putyin logikája ezzel szemben az, hogy úgysem mer megtámadni a NATO mert atomfegyverek...

Óriási különbség. Putyin tökéletesen tisztában van vele, hogy a NATO sosem fog orosz területre támadni.

Akkor pedig kizárólag belpolitikai helyzettől függ mit tesz. Ha úgy ítéli meg, hogy egy korlátozott konfliktus számára előnyös, akkor meglépi. Totálisan nem érdekli, hogy ez Oroszország számára előnyös-e. 

Erre bizonyíték a jelenlegi háború. Óriási gazdasági, politikai és humán áldozatok miért? Rommá lőtt, lakhatatlanná vált városok miatt. Putyinnak előnyös ez a háború, nem Oroszországnak... ez igaz lesz a következőre is.

Nem mer behúzni egyet a NATO-nak? Ugyan miért ne merne, ha tudja, hogy az nem mer visszaütni.

Előzmény: ZOH (brüsszelita) (1293646)