-remény- Creative Commons License 2024.05.06 0 1 36803

" Tegnap azt írtam Kósa-miszter-húsz-százalékról, hogy hülye. Ma megvigasztalnám. Nem vagy egyedül Lajoska. A pártodban tolong a konkurencia.

Itt van példának okáért Halász János képviselőtársad, aki egy hónap és 10 nap különbséggel mondta el ugyanazt a felszólalást a Parlamentben.

Ennek része volt az, hogy a magyar kormány - ellentétben a nyugatiakkal - nem szállít semmilyen fegyvert Ukrajnának.

 

Erről jutott az eszembe:2013-ban egy Pest környéki vadászbolt vásárolt fel a honvédségtől 7,5 millió forintért 1357 repülőgépről indítható éles rakétát, 83 darab repülőgépre szerelhető gépágyút, 52 légvédelmi rakétát. Ezeknek az összértéke - alhangon számolva: 250 millió.

Egy másik szerződés szerint a cég 501 helikopterről indítható páncéltörő, 57 légvédelmi, 214 levegő-levegő és 1203 darab egyéb rakétát vett, és öt darab mozgócél-felderítő lokátort.

Ezeknek a szerényen számolt értéke 1 md 400 millió Tegyük fel, hogy - bár hihetetlen - de a hír mégis igaz. Tegyük fel, hogy ezt az ötletet nem Rejtő Jenőtől lopták, aki mint olvastuk simán ellopatott egy hadihajót Piszkos Freddel.

Ha nem változtak a szabályok, márpedig a nemzetközi szabályok nemigen szoktak változni, akkor ezekkel az eszközökkel csak szigorú körülmények között lehet kereskedni. Márpedig a nemzetközi üzleti életben - kivált ezen a területen nem váltogatják - mint nálunk napjában kétszer a törvényeket, szabályokat.

Ebben az esetben a kereskedő cégnek rendelkeznie kellett pl. végfelhasználói engedéllyel. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a gyártóval kell engedélyeztetni azt, hogy kinek adja tovább a kereskedő.

Na most egy ilyen helyzetben, amikor ennyire puskaporos a levegő, akkor ezt az engedélyt nem nagyon szokták kiadni.

Ha mégis, akkor például, ha orosz fegyverekről van szó, s azokat olyan országoknak adják tovább, amelyek szemben állnak a NATO-val, akkor pillanatokon belül szembekerülhetnek a szövetségeseink az általunk forgalmazott fegyverekkel.

Ez pedig több, mint hazaárulás, aminek a következményei beláthatatlanok.

Fiúk! Ennyire elvette az eszeteket a pénz?  "