O/O Creative Commons License 2024.05.07 0 0 229938

Van benne logika. Hasonló dolgokon szoktam elmélkedni mióta 16 órát nem eszek naponta. Biztos vagyok benne, hogy őseink sok generáción keresztül így éltek és ennek még „genetikai nyoma” kell legyen a szervezetünkben. Vagyis arra is gondolok, hogy simán egészségesebb az ember, ha ritkán eszik, mintha egyfolytában, ahogy elvileg kb. 40-50 éve teheti meg a magyar átlagember. Ugyebár megdőlt már a napi 5x étkezés, meg a reggelizz úgy, mint egy király stb. Ha leszokunk a gyors szénhidrátról, megtapasztaljuk, hogy nem úgy működik az ember, hogy ennie kell, hogy legyen energiája. Simán ősi genetikai adottságunk, hogy minél régebben ettünk, annál gyorsabbak, éberebbek, eszesebbek, energikusabbak vagyunk, nyilván el kell tudni kapni a táplálékunkat. Szerintem régen se úgy történt, hogy felébredt az „ősanya”  lefőzte a kávét, megterítette az asztalt mire felkelt a család és jól bereggeliztek, majd egész nap bogyókat, gyökereket gyűjtögettek, a férfiak meg űzték a vadakat. Nagy az esélye, hogy reggeli nélkül egész napos aerob tevékenység után, talán késő délutánra lett valami harapnivaló. A nagy dolog ebben a ketózis, ha alacsony szinten van vérünkben az inzulin, akkor a máj elkezd ketontesteket termelni, ami serkenti a zsírszövetekben a zsírsavak véráramba jutását, ami a megfelelő energiaellátást biztosítja.  Na ez nem túl tudományos, de valami ilyesmi van :) Szóval, ha nem eszel folyamatosan, nem emelkedik a vércukor, nem lesz inzulin válasz, ezért alacsonyan marad a vérben az inzulin szint. Ilyenkor a zsírodat használod energiaforrásként és jól érzed magad. nem vagy fáradt, álmos stb. Ezért nem voltam 2 éve éhes :) előtte meg már 11-kor megettem volna egy lovat!

Előzmény: BZoltan (229935)