Igazság80 Creative Commons License 2024.05.16 0 0 2812

Angol szavak mögötti magyar kifejezések.  Némely "latin" előzménnyel persze.  Nyelvünk már képezte és toldalékolta is őket :

 

GASOSCOPE :   gázjelző   ---------   GÁZOS-KÉP  a szavunk pontosan.   GÁZOS--GASOS  változtatták el ,   a  KÉP meg COPE  módosult. (jelen esetben)   Csak át van írva.))   Jól látszódik minden.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PETITE :  kicsi,  alacsony nő,  törékeny nő.   ------------------   Pontosan a PICIKE  szavunk átírása ez a  PETITE,   magyarul ragozott kifejezés kicsinyítőképzővel.  

 

A "szakma"  ezt egy  szinte egyező alakú "francia"  szóra vezeti vissza és 18. század végére datálják.))

Igen, tényleg  megvan nekik nem is ez a lényeges.   Az a lényeges hogy vajon  a francia nyelv hogyan építené fel ezt a szót.   Elmondom hogy sehogyan sem,   mert a PICIKE  készre toldalékolt szavunk lett PETIT(E) ,  egyszerűen csak átszerkesztették kicsit a hangalakot.   Ennyi ez a történet.))

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GLOW :   izzás, ragyogás,   lelkesedés,  hevülés,   parázslik,  lángol ---------------    Ez pontosan    a magyar GYÚLÓ  szavunknak az átírt verziója.   Képzett és már ragozott kifejezésünk.   A dupla W trükk az biztosan azért kellett hogy saját készítésű szónak tűnjön.))  

 

Ha hozzáírom ezt a magyar GYÚLÓ  szóhoz,  akkor GYÚLÓW  ,  így már van egy amolyan hibrid szavunk.  Jól látszik minden,  a GYÚLÓ--GLOW   formára módosult,  pontosan ugyanaz a dolog mindkettő, azaz egy magyarul képzett/ragozott kifejezés.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ALLOCATED :  kiosztott ---------     Ezt most kiselőadás nélkül ( igen könnyen igazolható) ,  elég csak egymás mellé tenni őket hogy  ELOSZTOTT-----ALLOCATED   ,  igekötős magyar összetett szó többszörösen toldalékolva.  Magyar ragozta,  magyar képezte...