Igazság80 Creative Commons License 2024.05.17 -1 0 2816

Folytatása ennek :

 

SERENE :  nyugodt,  derűs,  békés,  csendes,  higgadt,  derült (ég)   ------------   Ez pontosan és konkrétan a

SZERÉNY  azaz  SZER + ÉNY  képzésű  nyelvünkön felépült szava lesz.    A 6 megadott jelentés a szerény szót írja körül gyakorlatilag nagyjából.

 

A latin SERENUS  már nem olyan SZERÉNYES  toldalékokban,  ők még pluszban rácsapták a melléknévképzőnket is még a  szóra .

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FIELD-MAGNET :  indukciós tekercs   ------------   De az angol hanglak a magyar FÖLD-MÁGNES  kifejezés.  A régi görög még S-el  használta a mágnest. 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SPOTTY  :  piszkos,  foltos,  pöttyös    ----------------- Ez voltaképp a PÖTTY  szavunk,  csak a szó elejére betettek egy S hangot előtétnek.  Melynek célja rejtély,  de talán épp az a szándéka ennek hogy saját készítésű szónak tűnjön a magyar alapszó.))

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SHATTER :  összetör és összetör-ik    -------------  Na mi ez itt ?... ))     Az Ö kezdőhang nélküli (ö)SSZETÖR  szavunk módosítása van előttünk.   ÖSSZETÖR---SHATTER  átírás itt a történet.   Igeképzős összetett magyar szóból van az egész !  

 

A spanyol  ESTALLAR  ugyanez volna,   az albán  SHKATÉRROJ erősen  torzult, de még felismerhető azért.   Pandzsábi igekötő nélkül TÖRANÁ formát is ismer,  az arab nyelv egyik szava  erre  BAETHAR  ami mögött a BETÖR  szavunkat ismerhetjük fel.   Hasonlóképp is ejtik ki valamennyire,  magyar fül számára  egy igen erőteljesen beszédhibást idéző  verzióban mindezt előadva. 

 

Ahogy néztem, ez is megvan világszerte...

 

 

 

Előzmény: Igazság80 (2812)