Racilaci Creative Commons License 2024.05.17 -1 0 4899

egész tv kommentátori ág stilusa

 

 

Lényegében a teljes Arena4-kommentátori "iskola" abból áll, hogy az egész meccset végigdumálják. Értelmetlen fecsegés az egész, ugyanazon mélázgatnak visszatérően 5-6 alkalommal. Van úgy, hogy 10 percen belül háromszor "töprengenek el" azon, hogy pl. "a Leverkusen most elveszíti a veretlenségét, vajon megtesznek a játékosok mindent, hogy ezt elkerüljék" - mindezt oly módon, hogy simán lemaradnak annak a közvetítéséről is, hogy épp kiegyenlít pl. a Leverkusen.

 

Sajnos a hozzáértésük addig terjed, hogy mindenféle eszement statisztikát felsorolnak egy erre szakosodott adatbázisból, majd pedig a maradék időt kitöltik ezzel az értelmetlen, önismétlő, elsőre is bugyuta fecsegéssel. 

 

A hozzáértésük nem terjed ki arra, hogy:

 

- a meccs végére megismertessék a nézőkkel mind a 22 pályán lévő játékost (rengeteg játékos nevét egyszer sem említik a meccs során, esetleg egyszer-kétszer). Magyarán ők maguk sem biztosak abban, hogy a kevésbé ismert játékosok közül ki ér labdába

 

- a pályán és a pálya szélén folyó történéseket leközvetítsék: számos fontosabbnak tűnő eseményt hamarabb látok a közvetítést figyelve, mint a kommentátor, akinek esetleg csak percek múlva esik le, hogy cserére készülődik valamelyik kispad. Magyarán bújják a laptopot, hogy még egy statisztikai vagy az összecsapás történetére vonatkozó "kis színest" kibányásszanak valahonnan

 

- felismerjék és a nézőnek elmagyarázzák, ha egyik vagy másik csapat formációt vált, új taktikai elemet vet be. Magyarán egyáltalán nem értik a játékot, amit közvetítenek.

 

- együtt éljenek a játék dinamikájával. A számomra legkevésbé idegesítő (itt a legjobb) Ambrus Tamással esett meg a múlt hétvégén, hogy egy német bajnoki meccset közvetített oly módon, hogy még befejezte (!) azt a mondatát, amiben Mbappé (!) Realhoz (!) igazolásának valószínűségét ecsetelgette, miközben az egyik csapat épp gólt szerzett (!!!).

 

 

Teljes kontárkodás az egész. És ez olyan, mintha kollektív stratégia lenne, egy önálló stílus.

 

 

Hát, köszi. Komoly bajnokságot ebben a stílusban nem kérek. A francia, meg a skót bajnokságál elmegy ez a baromkodás, máshol nem.

Előzmény: BASEBALL_FAN (4893)