Conan ah borbai Creative Commons License 2024.05.18 -4 1 234413

A csodát csak olyan példának hoztam, amivel jelenleg az anyag alapú világnézet nem tud mit kezdeni, legalábbis bizonyíték szintjén, a nem anyag alapúak pedig igen.

 

Amikor pedig csoportosítom a világnézetek kiindulásuk szerint, akkor a létező és ismertekre gondoltam, nem pedig egy új, általad kitaláltra/elképzelhetőre. Általánosan fogalmazok, de annyira azért nem, hogy minden lehetségesre, de egyelőre nem létezőre is igaz legyen.

 

"Nem igaz, hogy ugyanolyan "hit alapú" dolog nem odafantáziálni azt a hozzátoldást, mint odafantáziálni azt a hozzátoldást. Hanem az egyik esetben olyannak látjuk a világot, amilyennek mutatkozik, a másik esetben pedig önkényesen hozzáfantáziálunk valamit. Ez a két lehetőség nem egyenrangú."

 

Én elfogadott/kialakult világnézetekről (és azok működéséről, ami a bizonyítékot illeti) beszélek, nem pedig a világnézetek kialakulásáról.

 

Az teljesen más kérdés, hogy ki mi alapján választ világnézetet, de ha már választott, akkor annak logikájával képes magyarázni jelenségeket.

 

Az olyannak látjuk a világot, amilyennek mutatkozik, pedig erősen szubjektív dolog, amiről már voltak itt nagyjából egyetértő hozzászólások.

Előzmény: Siphersh (234411)