yzy Creative Commons License 1999.01.29 0 0 145
bloki,
csak zárójelben jegyzem meg, van önálló irányítással rendelkező Légierőnk. A hivatalos neve: Magyar Honvédség Légierő Vezérkar, ennek volt feje Kositzky Attila, mint vezérkari főnök, altábornagy.
1997. szeptember 1-től uis a haderőreform részeként átalakult a Magyar Honvédség rendszere, megalakult az új Honvéd Vezérkar, a Szárazföldi Vezérkar, a Légierő Vezérkar és a Logisztikai Főigazgatóság. Ezzel 40 év után ismét önálló haderőnemmé vált a Légierő, amelynek immáron a struktúrája megfelel a NATO-országok légierejét irányító vezérkarok felépítésének.
(Télleg zárójelbe: a Légierő Vezérkarba tartoznak többek között a harcászati repülőezredek, a harcihelikopterezredek, vegyes szállítórepülőezredek, légvédelmi rakétaezredek, légtérellenörző ezredek, stb.)
Mindettől függetlenül igazad van, a Légierőnk mennyisége (ha nem is a minősége) vicc, de ez katonapolitikai kérdéseket vet fel.
A Szu-22M3 és a a Szu-22UM3 felderítő-csapásmérő repgépek, nem vadászbombázók, ettől függetlenül télleg kivonták őket, végleg 1997-ben (12 db - Taszár, Fürkészdarázs század).
Kositzkyt az érvényes szabályoknak megfelelően, a kora miatt mentették fel, 56 évesnél nem lehet idősebb tábornok a Magyar Honvédségben (három kivétel van), ami szintén nem mentség, mert asszem a NATO-országokban a szabályzatok többet engednek, de ez meg jogalkotás kérdése.
Ne hagyjuk elsüllyedni ezt a topicot!
Előzmény: bloki (144)