user_af Creative Commons License 2001.01.09 0 0 667
De olyan szó ennek ellenére nincs, hogy nulladik, a sorszámozás logikája miatt, ugyanis a -dik sorszámképzőt akkor toldjuk egy tőszámhoz, ha valami olyan megkezdett szakaszról van szó, amely az eggyel kisebb tőszámnál nagyobb, és amikor véget ér, akkor lesz az eredménye az adott tőszám.
Ez érvényes az első helyezettre is (amikor ő átlépi a célt, akkor van bent 1 ember a célban), az emeletre is, ha felfelé haladsz (amikor eléred, akkor mentél 1 emeletnyit). Ezért nincs értelme a nullát és a negatív számokat sorszámképzővel ellátni (a sorszámozás ugyanis abszolút értékű - ha bármilyen irányban haladsz 2 egységnyit, akkor is két egységet haladtál, ha az az egyezményesen pozitívnak jelölttel ellentétes irány - megtetted az első, majd a másodikat, de nem a mínusz egyediket és a mínusz kettediket, sőt, ha a negatív tartományból haladsz a 0 felé, akkor is az első - második, stb. - egységet küzdöd le éppen, nem a nulladikat).
Persze más dolog, hogy képezni lehet ilyen szót, hogy nulladik (a magyar nyelv a toldalékolásban meglehetősen rugalmas), csak nincs értelme. Képezhetsz olyan szót is pl. hogy tiédek - a nyelv logikáját nem sértené, mert ugye enyémek meg van -, csak minek, mikor erre már ott van a tieid, ami szintén illeszkedik a nyelv logikájába, csak egy másik rendszer szerint. Ezért tehát ilyen szó sincs a magyar nyelvben. Annak ellenére, hogy itt van pár sorral fentebb leírva. Képezhető, csak értelme nincs. Még akkor sem, ha rá tudunk jönni nyelvi ismereteink és a képzési szabályok alapján, hogy mit is jelentene a képző szándéka szerint.
Előzmény: gligeti (666)