gligeti Creative Commons License 2001.01.09 0 0 668

Tudod, a matematika (és sok más tudomány) végtelenül szabad a szóalkotásban. Ha azt mondom, hogy Banach tér, az nem egy villamosmegálló, hanem egy fogalom, ami onnantól létezik, él, amikor pontosan definiáltam. Persze, nem a köznyelvben, ott nincs nulladik (kivéve néhány lift gombjain :-)), se Banach tér, se x-tengely -- a halmaz, az index, a sokaság meg a környezet meg egész mást jelent mint matematikában. Ez mind természetesen zsargon. Nem is állítottam többet, mint hogy zsargonban van nulladik.
Jó példa még a "leésel" szó. Ugyanaz igaz rá, amit a nulladikról mondtál. Oszt mégis van ilyen szó (zsargon), és a számítástechnikusoknak értelmes. Másnak meg nem. (leéselem (leandelem!!) 2ff-fel).

íme, a lenti definícióm matematikus formába öntve:

Definíció: "nulla alapú sorszámozás", "egy alapú szorszámozás":
Nevezzük nulla alapú sorszámozásnak megszámlálható halmaz olyan indexelését , ahol az indexhalmaz a természetes számok halmaza {0,1,...}, szemben az 1 alapú sorszámozással, ahol az indexhalmaz a pozitív egészek {1,2,...}.

Definíció: "nulladik", "egyedik", "kettedik"
0 alapú sorszámozás esetén jelöljük a 0 indexű elemet "első" vagy nulladik ill. 0. elemnek, az 1 indexűt "második" vagy "egyedik" ill. 1. elemnek, a 2. indexűt "kettedik" elemnek, majd rendre harmadik, negyedik, stb. elemekről beszélünk.

Megj:
- fontos mindig jelölni, ahol nem egyértelmű, hogy milyen alapú sorszámozásról beszélünk.
- a sorszámozás nem keverendő a halmazszámosságokkal (tőszámnevek).

és voila, máris értelmes a szó (ha el nem toltam a definíciót).

De ennél többről van szó: ezzel ekvivalens definíciót adna meg, vagy azzal értene egyet a "zeroth" szót tartalmazó 6000 Altavistás weboldal szerzőinek túlnyomó többsége, tehát van egyfajta konszenzus abban, hogy mit értünk alatta, mint azalatt, hogy "leésel". Aki megérti a definíciót, vagy már eleve így képzelte, azoknak jelent valamit a nulladik, a többieknek értelmetlen, mint a Banach-tér, vagy sokaknak a 16-os számrendszer: OK, akkor a gondolkozásra invitálásomból ők kimaradnak.

Hibák az érvelésedben:

Ez érvényes az első helyezettre is (amikor ő átlépi a célt, akkor van bent 1 ember a célban), az emeletre is, ha felfelé haladsz (amikor eléred, akkor mentél 1 emeletnyit).

egyszer a megszámolás utáni, egyszer az előtti állapotot tekinted, hogy kijöjjön amit mondani akarsz. Amikor az első helyezett eléri a célt, akkor még nincs benn senki, amikor az első emeletet eléred akkor viszont már mentél egy emeletet. Illetve, amikor az első helyezett már áthaladt a célon, 1 ember van benn, amikor az első emeleten áthaladtál, akkor már 2 emeletnyit mentél. Nem egyforma a kettő, a versenyzők sorszámozása 1, az emeleteké pedig lényegében 0 alapú (az indexhalmaz valójában: {földszint,1,2,3,....}).

Ezért nincs értelme a nullát és a negatív számokat sorszámképzővel ellátni (a sorszámozás ugyanis abszolút értékű nem tudom, mi az hogy abszolút értékű, de ha el is tudom képzelni, a 0 biztosan az (|0|=0), a negatívokra sose akartam sorszámképzőt tenni, bár azt is lehet ha akarnám (pl. pinceszintek).

akkor is az első - második, stb. - egységet küzdöd le éppen, nem a nulladikat
Igen, az elsőt. Nem akarom elvenni ennek a szónak az értelmét. Csak éppen úgy akarom jelölni a 0 alapú sorszámozásban, hogy 0. lásd a definíciót. (0 alapú sorszámozásnál az "első" szó szinonimája a "nulladik"!!) Azaz, az elsőt, más néven nulladikat. (lásd a linket: azzal kezdi, hogy zeroth: First.)

Nem tudsz elszakadni attól, hogy amikor azt mondod, hogy első, automatikusan az 1 tőszám fogalmát kapcsolod hozzá, és ebből érvelsz, hogy azt is kell hozzákapcsolni. Minta azt mondanád, hogy a 16 számrendszer hülyeség, mert hogy következhetne a 10 előtt a F, amikor a 9 van előtte?? (A definíciót bizonyítani akarod, mint tételt, de közben kihasználod magát a definíciót)

Erről jut eszembe, a "2AF-dik" szó is értelmetlen a köznyelvben, számítástechnikában meg mégis értelmes és mindenki ugyanazt érti alatta.

Aki ezután nem fogja érteni, ne tiltakozzon tovább, nem akarom se rábeszélni, hogy valaha is 0-tól sorszámozzon, még arra se, hogy megértse, vagy egyetértsen. Aki meg érti, az esetleg látott egy új nézőpontot az évezred problémára.

- g

Előzmény: user_af (667)