nulladik Creative Commons License 2001.01.09 0 0 669
Ha valakit érdekel, hogy létezik-e valamilyen szó, érdemes fellapoznia a Magyar Értelmezö Kéziszótárt, ahol például ilyet találhat:
nulladik
I. mn Tud Sorrendben a nulla sorrendi helyén álló. Mat: ~ hatvány ; Fiz: a termodinamika ~ fötétele: a t. 3 fötétele után felfedezett, a hömérséklet létét és a höegyensúly szükséges és elegendö föltételét megállapitó alaptétel.
II. fn Mat: a ~on v. a ~án: a nulladik hatványon.

Szerencsés az, akinek sosem kellett például nulladik órára mennie. Persze lehet, hogy kellett volna, talán éppen akkor tanitották, hogy a nulla természetes szám.

A 3. évezred kezdete egyébként szerintem (is) 2001. január 1., ha idöpontot is szeretnénk megadni, akkor pl. 2001.01.01 00:00:00 (az órákat, perceket és másodperceket ugyanis az évekkel, hónapokkal és napokkal ellentétben 0-tól kezdödöen szokás számozni), nem pedig 00:00:01, akkor ugyanis már eltelt egy másodperc az új évezredböl.

Dolgok számokkal jelölését 0-tól vagy 1-töl is lehet logikus kezdeni (néha mással is, de talán ezek a leggyakoribbak). Az, hogy melyiket érdemes választani, elsösorban a probléma jellegétöl függ, nem pedig attól, hogy általában melyik a szimpatikus, attól pedig teljesen független, hogy éppen milyen alapú számrendszert használunk. A számitástechnikában is jobban használhatóak az olyan eszközök (programnyelvek), amelyek lehetövé teszik például tömbindexként a 0 használatát, ha 1-töl akarunk indexelni, akkor legfeljebb nem használjuk az a[0] elemet, forditott esetben viszont az i számhoz tartozó elemre a természetes a[i] helyett kénytelenek vagyunk például az a[i+1] jelölést használni.

Előzmény: user_af (667)