user_af Creative Commons License 2001.01.10 0 0 672
Persze, értem, mit jelent, de helytelen szóképzés (lásd a tiédekről szóló részt az előző hozzászólásomban.
Mellesleg ha az 1. emeleten túlhaladtál, még csak 1 emeletet mentél, és megkezdted a másodikat elérni.
A 2AF-edik azért lehet, mert az egy másik számrendszer, és amikor a 2AE és 2AF között vagy, akkor vagy a 2AF-edik szakaszban. De nulladik szakaszban nem tudsz lenni, mert az az első.
Mellesleg a köznyelvet említetted: az évszámlálás szerintem nem annyira speciálisan matematikai dolog, hogy bármi kivételnek helye lenne benne.
Hatványozás: talán az egyetlen kivétel, de ez annyiban is, hogy itt lehetnek egyéb olyan számok is, amelyekből nem képezünk sorszámot (tulajdonképpen bármely valós szám).
Csak mellesleg: bár itt hagyományosan sorszámokat használunk a megnevezére, de ez is téves, ugyanis tőszám értékű hatványra emeljük az adott számot (tehát mondjuk az ötödik hatványnál nem 4,12-szer szorozzuk meg a számot önmagával, hanem pontosan 5-ször, kivétel persze a törtszámú hatványok).
A nulladik óra végén aznap 0 órát voltál még iskolában? Nem arról van szó, hogy az első óra aznap korábban kezdődik? Az én időmben - bár elég ritka volt, akkor ugyanis még szombaton is suliba jártunk - korai órának is nevezték, nem nulladiknak. Talán mert még jobban bírták a magyar nyelvet a tanárok is.
Ja, a 0 természetes szám voltára rákérdeztem most főiskolára járó ismerőseimnél: szerintük hol úgy tanítják, hogy természetes szám, hol úgy, hogy nem.
Zsargon: akkor a múvol, kopiz, pésztel is mind magyar szó? Mert a számítástechnikusok zsargonjában rendesen benne van. Remélem, újságban azért nem fogom látni. Számítástechnikaiban sem.

Ja, az idézett linken a zeroth magyarázata, első mondat: First.

Előzmény: gligeti (668)