alejandro_magno Creative Commons License 2001.01.29 0 0 281
Kosz, Barton!

Akkor leheljunk ebbe a tpoikba eletet:

Cassavetes klasszikusa

Richard es Maria 14 eve hazasok. Richard egy nagy befektetoceg igazgatoja, a film elejen eppen legujabb beruhazasat, egy filmet tekint meg egy vetitoteremben, ahol titkarnoje keszsegesen kiszolgalja cigarettaval, kaveval, amit csak akar. A kepernyon felvillan a "Faces" felitrat es maris Cassevetes filmjeben talaljuk magunkat.
Richard talalkozik egy barban a fiatal es szep Jeannie-vel, aki kicsit hostess, de inkabb kurva. Kolcsonos a vonzalom, igy talalkozot beszelnek meg. A lany nem megy el, hanem inkabb egy klienssel tolti az idejet kollega- es baratnoje tarsasagaban a lakasukon. Richard azonban nem hagyja annyiban es egy telefonbeszelgetes utan a Jeannie lakasara siet. Itt elobb hajba kap a no ugyfelevel, majd meglepo modon osszebaratkoznak. Hiaba, a kozos szakma! Ekozben Maria a feleseg baratnoi tarsasagaban egy ejszakai klubban szorakozik, ahol "felcsipi oket" a nagy dumas, jokepu Chet. A buli Mariaek lakasan folytatodik: a nok versengenek a fiatal csodor kegyeiert. Vegul Maria lesz a befuto, Chet hazapaterolja a tobbi csatalovat es kezdodhet a galopp! De megsem: hatalmas dugas helyett sokkal szomorubb esemenyek tortennek...

A film kivalo alkalmat teremt arra, hogy elbeszelgessunk egyreszt a hazassag paradoxonairol, a szexualitas tarsadalomba valo remenytelen integralasarol, a tobbszintu moralrol, masreszt az bennsonkbol spontan fakado baratsagrol, szerelemrol, az oszinte ember kemeny megprobaltatasairol e teren.

Kituno kozelik, kedves kezi kamerazas, meleg, bennsoseges hangulatu kepek jellemzik a muvet.
Cassavetes kiserleti filmje hat oras volt eredetileg, de a mester atvagta es a ket oras verzio fesztivalok, filmklubok, videotekak maig unnepelt sztarja, igazi filmes alapmu lett, melyrol vegelathatatlanul lehet beszelgetni es egeszen erdeti filmelmenyt jelent a nezoknek minden kockaja.

Fel hatig kerjuk elfogalalni a helyeket, a kesobb erkezoknek mar nem tudunk ulohelyet garantalni.

Gyertek!

SSSanyi

Előzmény: Barton Fink (280)