Klemand Creative Commons License 2001.05.16 0 0 26
Aha, csak akik ezt mondták, esetleg fel sem merült bennük, hogy 4 pontot veszítettek azon, hogy elfeledkeztek a tompaszögű háromszögről, 5 pontot amiatt, hogy a paraméteres egyenletnél nem foglalkoztak azzal, hogy minden valós p-re van az egyenletnek valós megoldása, stb.

Ez utóbbi ügyben kíváncsi lennék Gerőcs tanár úr véleményére. Szerintem ugyanis a Viéte-formulák tetszőleges másodfokú egyenletre igazak, ha van valós gyökük, ha nincs, s aki általánosan, komplex gyököket is megengedve oldotta meg a feladatot (mert pl. faktos, és hallott a komplex számokról), mivel a (p-3)2+1 minimuma valós p-re mindenképpen p=3-nál van, miért veszít a megoldási útmutató szerint 5 pontot? A feladat szövegében sem szerepel, hogy valós gyökökre szorítkozva kell megoldani.
Ily módon egyébként a számtani sorozatos feladat primitív egyenletrendszerének felírása és megoldása a javítókulcs szerint majdnem értékesebb, mint ennek a sokrétegű feladatnak a tényleges megoldása.
Félreérthető ráadásul a válaszban a minimum értékének megadása is, hiszen ezt sem kérdezte a feladat, hiánya esetén viszont a nem szakos érettségi elnökök a javítókulcsra hivatkozva kérhetik a pontlevonást, vagy jobb esetben csak a szaktanárt marasztalják el.

Üdv.: Klemand

Előzmény: Moly (25)