33+ Creative Commons License 1998.09.15 0 0 185
szasztok, csak most fedeztem fel ezt a topicot, pár régebbi gondolathoz is hozzászólnék:

Madár:
"hiszen a lecsatolt területeken ma már a szomszéd államok állampolgárai élnek többségben"
az tuti, persze magyarul beszélnek, magyar a nemzetiségük, és abban reménykednek, hogy az anyaország legalábbis erkölcsileg támogatja őket, gondolok itt az egyetemi hallgatókat támogató intézkedésektől kezdve egészen a letelepedést elősegítőkig !!! Nem tudok adatokat, de ha jól sejtem akkor egy szlovákiai magyarnak ugyanolyan feltételei vannak a M.o-i letelepedésre, mint egy vietnáminak. Rosszul tudom?

HJM & Skorpió:
Madár (06-06-98), mikor a Csehszlovákiát, Németo.-t, SzU-t emlegette, erre gondolt(szerintem): ha mondjuk 1980-ban odamentél volna bérmelyik 'csehszlovák' állampolgárhoz (kb 15 mill.) akkor a 99,99999 %-uk azt mondta volna, hogy szakadás lehetetlen, jó nekünk így, faszán élünk, stb. Szovjetunió dettó (faszán ugyan nem éltek). A német csatlakozást, mint egy kívülálló nemzet tagja megdöbbenéssel, és könnyekkel éltem át, arra jól emléxem, hogy a sok (szlovák) cigány tonnaszámra hordta a magyar pulóvert a volt NDK-ba, adta-vette, meg váltotta a német márkát német márkára 1:1 be, ma is HIHETETLEN ! Micsoda idők voltak !

Madár (06-07-98)
"Ilyen területeken a határ kiigazítása teljesen jogos lenne"
Rohanok a bótba, veszek pár tekercs filmet, mert tanúja akarok lenni annak, mikor Torgyán bevonul Komáromba fehér lovon (mint Horthy annó)

Medwe (06-09)
"- ha valaki annyira nagy magyar, akkor gyüjjön haza"
de nagy a szád !!!!!
tudsz adni munkát 3 mill. embernek ???
mellesleg én itt otthon érzem magam, mivelhogy itt van az összes szerettem, meg ebben a földben nyugszik az aki a szerettem volt ! egyébként ennek az ide-oda rángatott szlovákiai magyarságnak legalább 1 dolog kéne: a magyar kormány (legalább erkölcsi) támogatása...
Egyébként meg van a véleményem az utóbbi 50 év magyar kormányairól, egyikben sem volt olyan (politikus) egyéniség, mint Attila, még reménykedem, hátha Orbán (ott hősölt 89-ben Prágában).... ...ja, még a tavalyi Torgyán is soxor teccett "ezek a piszkos kommunisták..." kezdetű parlamenti hozzászólásaival :-))

Pirítós: (06-09-98 8:03 PM) egyetértek !

Gombperec (06-10)
"Trianon elobb utobb bekovetezett volna, a boldog bekeidokben alkalmazott belpolitika miatt"
ha esetleg kifejtenéd gyengébb elméjű (én) topic-barátaidnak eztet, köszi !

Medwe (06-10)
"Szerinted egy csallóközi átlagmagyar hogyan viszonyul Duray Miklóshoz? "
átlagmagyar válasza: Duray változott, puhított (szerintem) a politikáján, de még mindig apolitikus módon, szemtől-szembe próbál "politizálni". Nem tudom mi a lyó, ezt talán majd a történelemírók mögfejtik :-)
Egyébként szombaton alkalmam volt tőle megkérdezni 2 dolgot: 1. a szlovákiai magyarság helyzete gazdaságilag milyen irányban változott a szlovákokhoz képest az elmúlt években. Azt válaszolta, hogy nagymértékben romlott (sokkal meredekebben, mint a szlovákoké).
2. (ezt már csak 4szemközt mertem) Szerzett-e a magyarság valamiféle vagyont (gyárra, termelő ágazatra gondolok) a privatizációban, ha nem, miért nem politizáltak úgy, hogy valami kis szelet "nekünk" is jusson. A válasz: semmit, és utána kéztördelés, mellébeszélés (bocs Duray)...
Ez van, a magyar területen lévő üzemek(hajógyár, cukorgyár, malmok, fémmegmunkáló, stb) mind-mind a szlovák tőke kezében van. Yó, mi ?????

Tdeak (08-11-98 12:56 PM)
"Mennyi kepviseloje is van a magyaroknak a kornyezo allamokban?"
25-26-án el fog dőlni, kb. 15-re számítanak a kb 150 tagú parlamentbe (650e.magyar van az 5 milliós szlovákiában) (ha az adatok pontatlanok bocsi)

Nem tudom ezek az utóbbi gonolatok nem offtop.., de még egy: 18-án lesz egy Queen of Slovakia verseny,(ami Meciar pártja finanszíroz) ahol a 12 lány közül 6 beszél magyarul, nem tom mennyi magyar nemzetiségű, de ez NEM véletlen, kíváncsi leszek, ott leszek!

33+