SzaLa Creative Commons License 2001.10.09 0 0 91
Ha jól emléxem, akkor a hármas metró déli szakaszán a Határ útig van óvóhely kialakítva - más kérdés, hogy milyen védettséggel, ellátottsággal. Ha nincs sugárzó anyag a légtérben, akkor még a földalatti alagút is óvóhelyként működhet addig, amíg nem találják telibe az Andrássy út közepét - kevés erre az esély.
A mélyebben levő metró szakaszokon kb. 200 ezer férőhelyes óvóhely van kialakítva a sinek között + a peronon, ilyenkor a peron mindkét oldalán egy -egy szerelvény áll, ezen működik az eü. ellátó, és az emberkék sem esnek be a sinek közé. Az alagút melletti terekben tartózkodás nincs, itt kaptak helyet a kiszolgáló berendezések. Teljes elzárkózás esetén a (szűrt) levegőt kívülről egy szivatyú 3 napig biztosítja. A teljes elzárkózást a riadótól számított 25. percben meg kell valósítani, tehát ennyi időd van leérni. Úgy gondolom, hogy élelmiszer ezért nincs ott "lezsírozva", azt a három napot kibírod annyi kajával, amennyit megadhoz tudsz kapni, utána úgysincs sok esély.

A mertón kívül a szoci időszakban ilyen-olyan védettséggel még 1500 óvóhely volt, a "nyugati veszélyeztetettség" "elmúlásával" ezekre több pézt nem költöttek, szerinten jó, ha 20 működőképes. Ha egy lakóépület építési költsége X péz, akkor ugyanaz alatta egy óvóhellyel 1,8 X péz; ha egy teljes házhelújítás Y péz, akkor - ha abban óvóhely is van - a költség 1,2 Y péz.

Dióhéj, bocs; és remélem az adatokra jól emlékeztem. Bővebb és pontosabb infóért a Fővárosi Pogári Védelmi Parancsnokságot kell macerálni - Főpolgármesteri Hivatal mellett vannak.

Előzmény: leha (89)