SzaLa Creative Commons License 2001.10.09 0 0 108
open! VIP bunkerek vagy nem léteznek, vagy titokban lapulnak, de senki sem beszél róluk. Attól. hogy feszegeted ezt a témát nem fogsz választ kapni.

Viszont jártam Isaszegen, ahol a fővárosi föld alatti vezetési pontot alakították ki (120 fő). A bőrfotelekről annyit, hogy a vezetők számára kialakított lakosztály kb. 4 m2, benne egy a falra rögzített lenyitható matrac, egy kis íróasztal, szék telefon. Ennyi, lefújt. Néhány éve kijött egy rendelet, mi szerint a vezetési pont nem lehet az illetékességi területen kívül (naná, teljesen más úgy irányítani, hogy a fejünk fölött bombáznak és ránk ugyanazok a hatások érvényesülnek, mint a polgárainkra). Azóta az objektum Pest megyéhez tartozik. Az utóbbi időben egyszer költöttek fejlesztésre, egy kb. egymillió forintos telefonközpontra, de az egész objektumból dől a hatvanas évek fílingje :)

Már korábban írtam az óvóhely kialakítási összegekről, azt hittem érthető voltam, ezek szerint nem: az óvóhely luxus. A luxus meg sok pézbe kerül. (Kormányaink meg más luxusra költenek, ennyi.)
De ez nem azt jelenti, hogy nem költenek semmit a biztonságra. A fővárosban pl. létrehoztak egy gyűjtőszervezetet, ahova száznál több cég tartozik, mindenki hozza magával a kis szaktudását, vannak vizimentők, bányamentők, fuvarozó cégek, akik vállalják, hogy szükség esetén segítenek az államnak. 40 kamionnyi (hú, de fasza kis szó ez :)) tárgyi eszközt tartanak készenlétben egy logisztikai bázison. Minden eszköz (szerszám, gép, ruha, sátor, takaró, rádió, lámpa, jármű) megmarad a tulajdonos birtokában, viszont minősített időszakban ez a gyűjtőszervezet irányítja őket a szükséges helyre. Ehhez pl. minimális költségvetési péz kell, viszont a felhalmozott anyag értéke... talán nem túlzok: milliárdos nagyságrendű.