StratoFan Creative Commons License 2001.10.21 0 0 116
Lehetne-e tudni, mennyi lenne pontosan az az évi pár ezer ft, és ezért pontosan mit (mi mást) kapnánk a mostani állpothoz képest tartalmilag és szolgáltatásilag? Mert mondjuk évi 2000 Ft, az pont "párezer" ft, meg évi 50.000 Ft is lehet "párezer" ft. Szóval érdekelne mennyi is az annyi.

Én elmondom a magam szempontjait röviden ha netán fizetek (ami abszolute lehetséges, külföldi szolgáltatásokért gyakran fizetek neten keresztül, de a magyar tartalmak/szolgáltatások messze elmaradnak ezek mögött) mit várok cserébe:

- 0 reklám, max oldalanként 1 DB diszkrét ÁLLÓ GRAFIKUS BANNER (nem flash vagy dhtml), és az is csak helyi szolgáltatást reklámozzon, az adott témához/cikkhez kapcsolódva.

- ne merüljön fel bennem a PR cikk vagy egyéb infoipari "nyalizás" gyanúja egyszer sem, sem jogosan, sem véletlenül (manapság felmerül, ha igaz ha nem, az szolgáltató úgyis tagadja, én meg úgysem hiszem el).

- Korrekt, elfogulatlan, OBJEKTÍV elsősorban tájékozttaó jellegű információkra vágyom (forrás megjelölésével, azért, hogy jobban utánanézhessek ha akarok), valamint másodsorban ELFOGULATLAN elemzésekre, az elemzés alapjául szolgáló lehetőleg külföldi FORRÁSOK MEGJELÖLÉSÉVEL. Szubjektív marhaságok nem érdekelnek, ergo ezek előállításáért nem is akarok fizetni, mint ahogy totál nem érdekel a Franko, a Totalcar, TAR.HU, a free email, és az áruház sem (többek között, de még sorolhatnám).

- lássam azt, hogy fizetek, és ettől kezdve a szolgáltatás értem mint fogyasztóért van (ritka az ilyen, az offline infolapokat is beleértve, pontosabban nem ritka, hanem hirtelen nem tudok ilyet mondani, nem is vásárolom őket, régebben vásároltam rendszeresen, de leszoktam róla), nem úgy mint most, amikor azt látom hogy a hirdetőért él (nekik szól, tőlük függ) az egész (főleg offline, de gyakran az online, lásd Compaq + HP egyesülés <- kiessett a legnagyobb hirdető <- csökkenő oldalszámok <- emelkedő árak <- esetleg megszűnő lapok) tartalom is az infoiparban, tőlük függ részben tartalmilag és nagyobb részben formailag az "újság", ami egyszerűen ízléstelen, agresszív, pofátlan és ronda, + a FIZETŐ fogyasztó szempontjából fölösleges és értéktelen.

Ha nem fizetek miért nem fizetek:

- Havi több mint 10.000 Ft-ba kerül csak a hozzáférés számomra, a többség már eleve 2 céget gazdagít, a netszolgáltatók és egy telcomot, nekem ADSL van, én látszólag csak egy felé fizetek, de az havi több mint 15.000 Ft áfásan. Érthető ha egy harmadikat (másodikat) már nem akar senki fizetni UGYAN AZÉRT, és én sem akarom növelni a havi fix költségeimet, nem is fogom. Ha viszont elfogy az értékelhető tartalom, értelemszerűen csökkenteni fogom az "informatikai fogyasztásom", mert pl az ADSL szolgáltasért kizárólag azért fizetek annyit amennyit, mert van mit olvasnom/csinálnom a neten. Ha nem lesz, elég lesz a levelezés a freestarton vagy a kiwin keresztül, de ha ezek is megszűnnek, elég lesz egy havi 3000 Ft-os account amin keresztül naponta egyszer levesz + elküld a mail, telefonnal együtt kijövök a mostani 1/3-ból.

- Amíg van másik, hasonló színvonalú ingyenes tartalom/szolgáltatás, addig nyilván vándorlok (az Origó-t elvből nem ltogatom soha semmiért, de ez nem jelent semmit). 0 lojalitás várható tőlem, érthető, végülis fizetek, csak nem az Indexnek, de ez nem zavar, nem az én dolgom. Én fizetek, eddig "látok" fogyasztóként nem tovább. Ez gondolom érthető, mint ahogy én is megértem az index problémáját.

Lehetne-e tudni, pontosan mennyi kell ÖSSZESEN az index fennmaradása érdekében? Mert ez kiindulási alap lehetne a hirdetéseket helyettesítő (nem pedig kiegészítő) havidíj megállapítására, főleg ha netán kiderül hányan fizetnének. Ha netán nő a fizető látogatók száma, csökken-e a havidíj, növekszik-e a színvonal??? Ez fontos kérdés, mert az igazgatók autójára vagy mobilszámlájára sincs kedvem nekem spórolni.

Végül van még egy szempontom: amíg nem látom hogy a fizetős szolgáltatás milyen (és egyelőre nem látom, sőt elképzelni sem tudom), addig nem tudom hogy kell-e nekem. Az világos, hogy kockázatos előre megcsinálni és utána belebukni, mert pl a matáv üzelti negyede sem kellett senkinek, de az SZAR IS VOLT! Összegezve egy jó szolgáltatásért fizetnék, de előbb látni akarom hogy az valóban jó. Mi a jó: sajnos egyedi szempontjaim vannak (gondolom a döntés pillanatában másoknak is), ezek döntenek, nem pedig a "kínálat".

SF