Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.05.21 0 0 174
Mindenekelőtt köszönöm Tiborcsiknak az utánajárást!

Én azt gyanítom, hogy néhányan kicsit prekoncepciózusan állnak a dolgokhoz, és nem azt nézik, hogy mi van odaírva, hanem hogy ki írta, s vajon miért. A magam részéről ez az egész Tiborcsik-Mijo-ZöPö-moderátorok gyulladás :-) csak annyiban érintett meg, hogy egy időben sokat láttam pörögni a Moderálás topikot, nemkivált a vízcsapot, amiből ez folyt ki, de soha nem alkottam róla véleményt, mint ahogy most sem teszem. Úgyhogy elég függetlennek érzem magam.

Három dolgot szeretnék megjegyezni.
1. Az IP-gyűjtő képekről: itt szerintem a fórumok közösségi oldaláról kell nézni a témát. A fórum mindannyiunké, a mi érdekünk, hogy ne legyenek ilyenek. A moderátorok pedig társadalmi munkában csinálják. Tehát rajtunk is múlik: ott a moderálós topik meg a moderator@index.hu. Egy időben vagy háromszor moderáltattam ki egy ilyen váltott nickekkel visszatérő ürgét. Most is megtenném. Ahol nincs moderátor, ott vannak fórumlakók! Lehet, hogy nem adatokat gyűjtött, csak reklámpontokat, de azt se tegye.
(Egyébként az ilyen adatgyűjtés nem egyszerűen tilos, hanem bűncselekmény, és akár börtönbe is lehet jutni érte -- más kérdés, hogy ezt a paragrafust csak akkor alkalmazzák, ha valakivel az a baj, hogy nincs rajta sapka.)

2. Megerősítve látom azt, amit a moderálás topicban annyiszor elmondtam:
A nickek mögött emberek állnak, és ezt a tényt nem lehet laza mozdulattal lesöpörni az asztalról.
Azonban ennek nem feltétele az ident státusz. Mivel azonosíthatóságról van szó, illetve az Avtv. eredeti fogalmazása szerint arról, hogy az adat "természetes személlyel kapcsolatba hozható" legyen. (És a törvény nem szab korlátot az azonosítás módjára vonatkozóan!) Én pl. nem írtam be ide a nevemet, de mégis egy jól meghatározott természetes személy vagyok, akit a Kerékpáros, Teljesítménytúra, Kinizsi Százas stb. topicokban több tucat ember ismer IRL is. Ez is egy módja az azonosításnak.

3. Az ombucmanó feladata, hogy értelmezze és az adott szituációra alkalmazza az Avtv.-t. Senkinek nem feladata, hogy azt átértelmezze, vagy ilyeneket mondjon, hogy "kérni lehet, de úgyse kapod meg". Hadd ne minősítsem ezt a viselkedést! Habár igen gazdag szókincsemnél fogva szalonképesen is meg tudnám tenni, de eltekintek tőle. Azért, mert valaki azt gyanítja, hogy az érintettek úgysem fognak bíróságra menni, még nincs joga megsérteni a törvényt.