kaanga Creative Commons License 2002.07.12 0 0 100
Orbánék vagyonnyilatkozata: továbbra is kérdés a kérdés

Az Orbán Viktor országgyűlési képviselő honlapján közzétett vagyonnyilatkozat-kivonatok alapján azt állapítottuk meg, hogy az Orbán család az elmúlt években jelentős vagyonra tett szert - tartalmazza Arató Gergely és Török Zsolt szocialista képviselő közleménye, amelyet pénteken.
Az MSZP-s honatyák korábban eljárást kezdeményeztek a volt miniszterelnök ellen és továbbra is arra várnak választ, hogy Orbán 2002 februárja és júniusa közötti vagyongyarapodása arányban áll-e az ebben az időszakban szerzett jövedelmével.
Pénteki közleményükben leszögezik, hogy a vagyonnyilatkozat alapján a volt miniszterelnök családja számos ingatlan: egy XII. kerületi lakóház, összesen több mint 50 ezer négyzetméter szántó, rét, legelő, belterület, valamint 33 ezer négyzetméter szőlő 100 százalékos és 69 ezer négyzetméter szántó és szőlő 70 százalékos tulajdonosa.
"Továbbra is fenntartjuk vagyonvizsgálati kezdeményezésünket, hiszen csak ez az eljárás teszi lehetővé, hogy a hiteles vagyonnyilatkozatok alapján, törvényes eljárás keretében kerülhessen sor a vagyongyarapodás vizsgálatára" - olvasható a közleményben.
Hozzáteszik: elvárják, hogy Orbán Viktor törvénytisztelő polgárként vesse alá magát a hivatalos eljárásnak.
Mint írják, a nyilvánosságra hozott adatok továbbra sem tisztázzák megnyugtatóan az Orbán-vagyon kialakulásának körülményeit, a család jövedelmeit.
"Ezért felszólítjuk Orbán Viktort, hogy amennyiben valóban teljes körűen el akar számolni családja vagyonával, az elmúlt 12 évre visszamenőleg hozza nyilvánosságra a saját és felesége vagyonának kialakulását igazoló hiteles iratokat" - fogalmaznak a szocialista képviselők.

MTI/MHO