Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 117
Kedves csoro!

Na pl tudom, hogy puszta borso-falrahanyasbol "jovok ide" :

Csupan be szeretnem neked mutatni ezen a kezenfekvo peldan, miert is ellentmondasos a gondolkodasod.
Kerdezed:
> Elismered, hogy a közv. kutatások
> magukban hordozzák a választási
> korrupciót?
> Akkor nem értem, miért ne lehetne egy
> ilyen tényezőt egy tollvonással
> kiiktatni, ezzel is támogatva a
> demokráciát.

Namarmost, mi a demokracia ? Nem kezdem azzal, hogy Platon szerint a nap hatalmanak elfajzott formaja (egyebkent pont a valasztasi korrupcio miatt, ami nem uj talalmany, es igazad van abban is, hogy a kozvelemenykutatasok is egy eszkoze ennek)
Hanem akkkor legyen a demokracia az az eszme, ami szerint a tarsadalom minden (hm. majdnem minden) tagja kepes es hajlando a tarsadalom ugyeit figyelemmel kiserni es errol erdemben donteni.
Ez az eszme. Namarmost azt nem ertem, hogy a demokracia erdekeben (ami feltetelezni, hogy az emberek kepesek onalloan donteni), hogy lehet _betiltani_ a velemenynyilvanitas barmilyen (akar ilyen veszelyes) formajat, hiszen ezzel at az elvet tagadod meg hirtelen, hogy az emberek KEPESEK donteni, es felismerni, hogy mi igaz es hamis.
Vagy mondhatod, hogy az emberek nem tudnak donteni, csak babok amiket befolyasolni lehet, de akkor sajnos a demokracia alapfelteveseit rugod fel, ami nekem mindegy, de az elobb meg az o erdekeiert szalltal sikra.
Egyebekent keves tiszteletem az ameriakaiaknak, de ok felismertek, hogy a szolasszabadsag elofeltetele a demokracianak. Muszaj hangsulyoznom, hogy nekem a demokracia nem szivugyem, kizarolag az erveles kedveert alkalmazom, felolem barmi lehetne.

Na ez az, amit legelso levelemben irtam, es ez nem az eloiteletek kerdese (bar az is megerne egy miset)

> (nem írom, hogy igazságot,
> mert a Bingo lemucsaiz rögtön)

:) Namost erre mit mondjak. Tudom, semmit. Az igazsag szep dolog, csak mostanaban az emberek kicsit rezignaltak ez ugyban, mert eddig mindig tudni lehetett, hogy ha az igazsagot nagy hangsullyal mondjak, ott valaki mindig pofont kap (rosszabb esetben bombat vagy golyot, ki melyik oldalon all).
Ezert aztan ugye szazadunkban elegge szetoszlott az abszolut igazsagba vetett hit, es az emberek megelegszenek azzal, hogy a sajat kicsi kis igazsagukkal bekesen eldegelnek egymas mellett.
Persze mindigi vannak idealistak, akik hisznek az abszolut igazsagban (mint pl Hegel, te vagy hazank neves dramairoja),de felolem Marx vagy Platon is (igen, Platont ellentetes ertelemben hozom fel). Es felolem mindenki hihet akar abban is, hogy az o igazsaga abszolut, csak ne nekem kelljen szembenezni annak kovetkezmenyeivel, es ne kelljen hallanom, es latnom, hogy "Abszolut igazsag No.32 : xxxx " mindenhol. Na ennyit az igazsagrol.
Komolyan, szerinted van abszolut igazsag ? En mar azzal elegedett lennek, ha egy velemenyen belul lenne koherencia, nem feltetlenul igazsag.

Sok sikert
BIngo