Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 118
Kedves Bingo!
Sokmindent igyekszel a számba adni, ezeket igyekszem is most a helyükre tenni.
"Miert, szerinted mi lehet meg az oka. Nem adtal elo esszeru magyarazatot. Tessek : ime a
lehetoseg, hogy megmagyarazd, szerinted miert lepnek hatra az emberek. Nyilvan tevedesben
vannak szerinted. Es miert vannak tevedesben, es ha ok tevednek, akkor miert nem olyan konnyu
felnyitni a szemuket."
Nem mondanam, hogy tevedesben vannak. Sok oka lehet annak, hogy valaki egy parttal, mozgalommal szimpatizal, avagy nem szimpatizal. Ehhez jonnek meg azok, akik ugyan nem talalnak semmi kifogast az illeto partban, ill. nagyreszt azt el tudjak fogadni, de igen nehezen lehetne oket arra rabirni, hogy ezt nyiltan (a szavazofluken kivul) is vallaljak.
Nezzuk az elso eseteket. Nem tevedesrol van szo nyilvanvaloan. Tevedesrol akkor lehetne beszelni, ha a vilag tortenesei a maguk objektiv valosagaban tarulnanak szemunk ele, ezenkivul felteteleznunk kell, hogy az iskoali oktatas is hasonloan objetkiv mercevel meri a tudast az ember fejebe. szvsz (erdekes, hogy ezt mindenki nagybetuvel irja) egyik sem all fennt, tehat az ember maris igen sebezheto, ami az igazsagot illeti. Szamtalan esetben tapasztaltam, hogy a miep-rol hihetetlen keves valos informacio jelenik meg (sajnos, meg most is) a kozvelemeny elott. Legeklatansabb pelda erre, amikor egy kozel szazezres tomegdemonstraciot 8 ezerben allapit meg media (kulfoldi), majd ezt a magyar sajto minden kritika nelkul atveszi (persze, hiszen a hazugsag felelosseget ezennel el is haritottak magukrol). Ilyen Csurka Istvan "sikkasztasa" is, hiszen a birosagi vegzesrol, miszerint az iro szamlakkal elszamolt minden fillerrol, s az adott ragalmazokat marasztalta el, nem tudositott az a sajto, amely a vadat egy idoben szinte folyamatosan hangoztatta. (a kampany alatt valaki azt mondta, hogy nem szavaz olyanra, aki 300 milliot sikkasztott). Ugye, bevalt a trukk? Nem zorog a haraszt, meg egy kis tapasztalat a kommunista idokbol, s maris 300 millio sokasztott forint lesz egy egyszeru filmforgatas koltsegeibol. Ugyes.
Bizony, nem konnyu a szemeket felnyitogatni. Peldakent azt a hallatlan es vilagraszolo botranyt emlitenem, amikor egy parlamenti bizottsag torvenyellenesnek iteli meg a miniszterelnok szemelyet a kozeletben, lemondasra szolitja fel, majd az nyugodtan legyint a dologra es tesz, amit addig. Botranyon most a nep hozzaallasat ertem. Egy mukodo demokraciaban az ilyen esetek konzekvenciakat vonnak maguk utan. Nem is tudom, magyarazzam-e meg, miert is oylan nehéz azokat a szemeket felnyitogatni.
Tehat NEM tevednek, hiszen teved-e a vak, ha osszekeveri a zold szint a pirossal? (megha szinvakrol van is szo)
"Igen, ketsegkivul..." kezdetu monologodat nem igen sikerult felfognom, talan ha leereszkednel az en szintemre, es kicsit bovebben megmagyaraznad, mi a kifacsart a miep eszmerendszereben, akkor kozelebb tudnek ferkozni a lenyeghez. Koszi.
A politikus is ember, csaladban, s acsalad altal kozvetitett eszmerendszerben, erkolcsi normakban no fel. Ez olyan nyomot hagy egy ember eleteben, amit kitorolni valoszinuleg nem lehet. Persze, szembe lehet vele fordulni, de az megint beteg eredmenyt hoz. Ezerten nem vallalnek ilyen hatterben (ismerosi, kapcsolati, ideologiai, erkolcsi, folytassam?) politikai szerepet. Ezenkivul illeto politikus bizonyitotta, hogy nem esett messze attol a fatol, megha egesz mas formaban jelenik is ez meg. Errol ne nyissunk vitat, mert nagyon messzire vezetne.
Nem beszeltem en abszolut igazsagrol. Egy leheto eszkozrol van szo (ti. a kozvelemenykatatasok megregulazasarol), amely kozelebb vihet bennunket a szemek kinyilasahoz. Csurka Istvan se beszel abszolut igazsagrol. Nagyon is hetkoznapi, emeberkozeli igazsagainkrol van szo (utalok most pl. Hornra), melyek az eletunket teszik elviselhetove, s taplaljak bennunk az abszolut igazsag utani vagyat.
Most nem beszeltem azokrol, akik titokban vallaljak csak niepes szimpatiajukat, mashol volt mar errol szo, es nem tudom, mekkora hanyadat teszik kis a miep szimpatizansoknak (a valasztason 400% szazalekos volt az elteres a kozv. kutatok szerint).
Ja, meg egy:
"az emberek KEPESEK
donteni, es felismerni, hogy mi igaz es hamis. "
Az elv valoban nagyon szep. Ha itt alkalmazod, akkor pl. lopas vagy gyilkossag eseten miert nem?
egyebkent ne tessek megsertodni, ha nem jon megfelelo valasz, ez sajnos idofuggo. Turelem.
maradok csoro <