Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 2
Mint ex-köztisztviselő:
Véleményem szerint a jelenlegi köztisztviselői kar zömében a munkaerő piacon nehezen váltani tudó 45 év fölötti "nyugdíjvárók" és a kezdő diplomások menedéke. Az utóbbiak közül kevesen érik meg, hogy "beépüljenek" a bürokráciába és friss gondolatokat vigyenek az államigazgatásba, mivel a legtöbben néhány év szakmai gyakorlat után a jobb előmenetellel kecsegtető és többet fizető cégekhez állnak tovább.
Így érthető, hogy messze nem a szakma - pénzügyi, jogi, közgazdasági - elitjet tömöríti a tiszviselői kar, ami meglátszik az állami szervek teljesítményének hatásfokán is.
Mikor fogja a magyar állami vezetés belátni, hogy saját alapjait rendíti meg a napjainkban az ezen a területen folytatott politikájával, és mikor szándékozzák annyira megbecsülni az apparátusát, - nemcsak üres szavakkal hanem anyagilag és erkölcsileg egyaránt,- hogy ez a helyzet megváltozzon?
Amíg ez az állami szemléletváltás nem következik be, nem tartom a lehetségesnek a kislétszámú - takarékos - és mégis hatékony, szakértő, nem politikus, tehát a Max Weber-i értelemben vett bürokratikus - közigazgatás kialakitását.