orientalisporta Creative Commons License 2007.09.09 0 0 10
2007. szeptember 6-án Pásztor Gabriella, a Román Oktatási Minisztérium államtitkára hivatalos látogatásba érkezett Bákó megyébe. Miután a Bákóban zajló, állami oktatásban levő magyarórák elfoglalásért meghírdetett versenyvizsgán is részt vett és elbeszélgetett a csángóföldi iskolákban magyar nyelvet tanító kollegákkal, a Bákó Megyei Tanfelügyelőség képviselőivel együtt ellátogatott két olyan iskolába is, ahol nagyobb gondokba ütközött az iskolai magyarórák megkezdése.
Gajdáron az iskola igazgatójával folytatott tárgyaláson kiderült, hogy az ottani iskolai vezetőség írásba foglaltan elutasítja a magyar nyelv bevezetésére vonatkozó kérvényeket, azaz megtagadja azt a törvényes jogot, amely az anyanyelv tanulását és tanítását illeti. Itt a szülők kitartottak kérvényeik mellett, így iskolakezdéstől két csoportban tanulhatja az iskolában is a magyar nyelvet 42 gajdári gyerek.
Lujzikalagorba is ellátogatott az államtitkár asszony, az itteni iskolában sajnos az intézmény vezetője nem volt jelen, itt azonban - bár erős iskolai, egyházi nyomásra - visszavonták írásban is a szülők a tavasszal megírt kérvényeiket, így sajnos ezen a településen idén ősztől még csak iskolán kívüli foglalkozások keretében lesznek magyarórák, de jövőre ismét megpróbáljuk bevezetni az iskola órarendjébe is a magyarórákat.
Több moldvai csángó településen, ahol az előző években is volt iskolai magyaróra, az iskolák és a Bákó Megyei Tanfelügyelőség kevesebb órát hírdetett meg mint amennyi törvényesen, a kérvények és az előző tanévben már a magyart anyanyelvként tanuló gyerekek számának figyelembevételével, járt volna.
Ovidiu Cojacaru főtanfelügyelő úrral való megbeszélés eredményeként Csángóföldön (a Tanfelühgyelőség által eddig meghírdetett 130 óra helyett) sikerült 207 magyarórát elfogadtatni; a főtanfelügyelő úr aláírta az egyes helyszínekre kinevezett tanárok listáját is.
A nap második felében államtitkár asszony Lábnikba látogatott, ahol Szövetségünk új közösségi házában láttuk vendégül.
Előzmény: orientalisporta (9)