Törölt nick Creative Commons License 2008.05.22 0 0 275

Sziasztok!

 

Béla78 problémájára szeretnék reagálni, ami a bejárati ajtók hő- és hangszigeteléséről szólt. Bár ha jól emlékszem már más is jelezte, hogy minden behallatszik a lakásokba, ami a folyosón (vagy a szomszédos lakásban) történik. Ezt én is alá tudom támasztani :(!

Felhívtam ezügyben Kricsfalussy Tamás vevőkapcsolati csoportvezetőt és rákérdeztem, hogy van-e az ajtóknak bármilyen minősítésük. Megígérte, hogy elküldi nekem a tanúsítványt ma vagy holnap! Várom. Ha megjön felpostolom ide képként.

Továbbá utána néztem, hogy van-e érvényes követelményrendszer vagy jogszabály vagy rendelet a lakások egyes helyiségeinek zajvédelméről. Megtaláltam a  8/2002. (III. 22.) KöM-EüM    rendeletet. Abban pedig ezt:

 

6. § (1) Épületek 4. számú mellékletben megadott zajtól védendő helyiségében

a) az épület rendeltetésszerű használatát biztosító különböző technikai berendezésektől (pl. felvonóktól, kazánoktól, szivattyúktól, szellőző- és klímaberendezésektől vízellátási, csatornázási, fűtési, világítási berendezésektől) és

b) az épületen belül vagy azzal szomszédos épületben folytatott termelő vagy szolgáltató tevékenységtől, illetve az ehhez alkalmazott géptől, berendezéstől, egyéb zajforrástól

együttesen származó zaj terhelési határértékeit a 4. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az (1) bekezdés szerinti követelmények mellett az (1) bekezdés b) pontja szerinti zajforrásoktól származó zajterhelésre (az építőipari kivitelezési tevékenységtől származó zajterhelés kivételével) a 4. számú melléklet 1., 2., 3., 5. és 6. sorszám szerinti helyiségekben, az ott meghatározott határértékeknél 5 dB-lel kisebb értékeket kell teljesíteni.

(3) Épületek zajtól védendő helyiségébe behatoló közlekedési zaj terhelési határértékeit a 4. számú melléklet tartalmazza.

 

 

 Sor-
szám

 
Zajtól védendő helyiség

 Határérték (LTH) az LAM megítélési szintre
(dB)

 

 

 nappal 6-22 óra

 éjjel 22-6 óra

 1.

 Kórtermek és betegszobák

 35

 30

 2.

 Kórházak, rendelőintézetek kezelő- és műtőhelyiségei

 35

 3.

 Egyéb orvosi rendelő- és kezelőhelyiségek

 40

 4.

 Tantermek, előadó- és foglalkoztató termek bölcsődékben, óvodákban és oktatási intézményekben; ülés- és tárgyalótermek; könyvtári olvasótermek; tanári szobák; intézmények akusztikai szempontból igényes irodahelyiségei

 40

 5.

 Lakószobák lakásokban, szociális otthonokban, üdülőkben

 40

 30

 6.

 Lakószobák szállodákban, panziókban, munkásszállókban, diákotthonokban, üdülőházakban

 45

 35

 7.

 Étkezőkonyha, étkezőhelyiség lakásokban

 45

 8.

 Szállodák, panziók, üdülők, szociális otthonok, munkásszállók és diákotthonok közös helyiségei

 50

 9.

 Éttermek, eszpresszók

 55

 10.

 Kereskedelmi, vendéglátó épület eladóterei, illetve vendéglátó helyiségei; várótermek; intézmények akusztikai szempontból kevésbé igényes helyiségei

 60

 

Aki tudja, bogozza ki belőle a lényeget. Bepirosoztam.

Nekem azt sikerült ebből leszűrnöm, hogy az előtérhez közvetlenül csatlakozó szoba(azaz a nappalink) maximális zajterhelése nappal 40dB, este meg 30 dB lehet maximálisan. Ezt biztosan meghaladja a folyosón elhaladó család "zaja", pedig ezt az értéket nem lépheti túl a lakásban mérhető zajszint. Véleményem szerint érdemes lenne a kivitelezőhöz fordulni a problémával, hiszen elég egy tüsszentés (egészségedre, mondom ilyenkor) a folyosón, ahhoz, hogy a lakásban az 50 dB-s zajként jelenjen meg. Meg amúgy is az emberi beszéd hangnyomása kb. 40-70 dB-ig terjed, tehát elég beszélgetni. De hát ezt gondolom mindenki tapasztalta már. A közös képviselőt pedig nem tudom, hogy bele kell-e vonni. Én mindenesetre utána fogok járni az egésznek.

 

Addig is, próbálok halkabban élni a folyosón  :)

Üdv