Nanette Group Creative Commons License 2010.02.03 0 0 1115

Őszinte sajnálattal tapasztaltam, hogy mind a tegnapi közgyűlésen, mind ebben a topikban elhangzottak/leírásra kerültek olyan kijelentések, amelyek részben vagy teljesen valótlanok, illetve "megfeledkeztek" néhány alapvető dologról. Csak a tisztánlátás kedvéért.

 

1. A Real-Prop House Kft. a már átadott A, B, C, D épületekben lévő valamennyi ingatlana után fizeti a közös költséget és a hődíjat.

 

2. A még át nem adott E és F épületek valamennyi felmerülő közös kiadását a villanytól a szemétszállításig szintén a Real-Prop House fizeti mind a mai napig, a közös gázórából ránk eső fogyasztást pedig a leolvasott hőmennyiségmérők szerint szintén fizetjük, ahogy az elszámolást és a bekérőt megkapjuk. Ha a társasház megalakult volna, ezek az épületek is csatlakozhattak volna a többihez - most ez is meghiusult. A korábbi lakóknak tehát semmit se kell az E és F költségeiből fizetnie, miközben az oda beköltözött lakók már nekik fizetnek közös költséget...

 

3. A közgyűlés napirendjére kétszer kértem javaslatot az SZVB-től, és a kiküldött napirend is a hozzám eljuttatott javaslatuk alapján készült. Ebbe konkrét személyi javaslatokat is belerakhattak volna, ilyesmit azonban nem kértek.

 

4. A közgyűlés előkészítésével, konkrét javaslatokkal sem az SZVB, sem lakók más csoportja nem keresett meg, csak pár lakótárs, így az "elvárásokra" elég nehéz felkészülni.

 

5. Azt, hogy az SZVB a jelenlegi közös képviselő helyett saját közös képviselő-jelöltjét javasolta levezető elnöknek, mint akitől "független" eljárás várható, nem kívánom minősíteni. Lakógyűléseken vagy az aktuális közös képviselő elnököl, vagy tényleg pártatlan külső személyt kérnek fel, általában egy jogászt - ez utóbbit minden további nélkül el tudtam volna fogadni, illetve elfogadom, de ilyen javaslat sem volt előzetesen.

 

6. Az SZVB, ahogy a lakók közül is szinte mindenki, tudta, hogy a Real-Prop House jelentős tulajdonnal és szavazattal rendelkezik a házban. Ennek fényében teljesen érthetetlen, hogy noha - mint kiderült - aktívan kerestek közös képviselő jelölteket és kifejezett elvárásuk volt arról, hogy szavazatunkkal miként éljünk, de egyetlen pályázó anyagát se juttatták el hozzánk, se cégkivonatot, se referenciákat, nullás APEH-igazolást, felelősségbiztosítást, költségvetési tervet - semmit. Az az elvárás, hogy ezek után semmi információval válasszunk a jelöltek közül, finoman szólva is irracionális.

 

7. Mint a közgyűlésen is jeleztem, még ezzel együtt is hajlandó lettem volna elfogadni a lakók választását (bár hogy ők mi alapján döntöttek, azt már ott se értettem), csupán annyi volt a kérésem, hogy a közgyűlésen megjelent lakók határozott többsége (a Real-Prop House-én kívül regisztrált kb. 2.800/10.000-ből minimum 1500/10.000) szavazat legyen meg, amit a jelenlévők el is fogadtak, szavaztak is - majd miután a regisztrált vevői szavazatok fele se volt meg, felháborodtak, hogy miért azt az egyetlen jelöltet - a jelenlegi közös képviselőt - támogatom, akivel a ház kapcsán évek óta dolgozunk. Vagyis szó sem volt a "lakók közös, egységes akaratáról", hanem viszonylag szűk, de valóban hangos csoport döntését kellett volna elfogadnom és a szavazatommal legitimálnom, merthogy a határozatképességnek a közelében se jártak volna.

 

8. Az SZVB-nek és ezeknek a lakóknak a felelősségérzetét nagyon jól mutatja, hogy miután nem az ő szájuk íze szerint alakultak a dolgok, egyszerűen távoztak, mit sem törődve azzal, hogy a ház így költségvetés, SZVB, SZMSZ és megszavazott közös költség nélkül marad. Ez pedig alapvetően a lakóknak káros, nem a Real-Prop House-nak.

 

9. Szeretnék tisztázni egy erkölcsi kérdést is. Az a sok lakótól érkező kettős elvárás, hogy a Real-Prop House egyrészt ugyanúgy fizessen, mint mindenki, másrészt viszont ne éljen szavazati jogával, hanem bólogasson mindenre, amit a lakók egy kis része akar, egészen megdöbbentő. A ház működtetésébe, a pénzügyek ellenőrzésébe eddig is minden lehetőséget megadtunk a lakóknak a közreműködésre, jóval többet, mint amit a jogszabályok előírnak vagy más kivitelezők lehetővé tesznek és ennek a közgyűlésnek az előkészítése során is nyitottak lettünk volna minden javaslatra, de azt nem tudom elfogadni, hogy az egyetlen, tőlünk elfogadott és elvárt magatartás a nem-szavazás.

 

10. A Real-Prop House egy üzleti alapon működő cégcsoport része és így szintén a ház minnél olcsóbb működtetésében érdekelt. Alapvető érdekünk lenne a lehető legkisebb közös költség, mégse a legnagyobbat beígérő jelöltre szavaztam. Semmiféle érdekünk nem fűződik a két fős biztonsági őrzéshez (az üres lakásainkon nincs mit őrizni), az állandó gondnokhoz stb., mégis elfogadtuk a lakók korábbi, számunkra előnytelen döntéseit is és fizetünk, mert van racionalitása, érthető és magyarázható, szemben a tegnap történtekkel.

 

11. Noha képviselhetnénk azt a számunkra kényelmes és egyszerű álláspontot is, hogy a Real-Prop House az alakuló közgyűlés összehívásával eleget tett kötelezettségeinek, a földhivatal be fogja jegyezni a társasházat (ennek nem feltétele a sikeres közgyűlés) aztán a lakók majd csak megoldják valahogy a helyzetet pár hónap vagy év alatt, nem ezt az utat kívánjuk járni. A lehető leghamarabb ismét össze fogunk hívni egy közgyűlést, ahol ismét napirendre tűzzük a közös képviselő megválasztását. Ehhez várjuk a közös képviseletet ellátni szándékozók jelentkezését, mivel SZVB nem lett megválasztva, sajnos nem látom annak lehetőségét, hogy ebben a folyamatban a lakók miként tudnának legitim módon részt venni. A jelentkezőktől elvárjuk, hogy megfeleljenek a következőknek: legalább 3 éves szakmai múlt, nullás APEH-igazolás, tapasztalat 100 lakásosnál nagyobb társasházakkal, minimum 20 milliós, élő felelősségbiztosítás, illetve adjanak be egy költségvetési tervezetet, ugyanis ennek hiányában megválasztásuk esetén a közgyűlés nem tud miről szavazni. Aki ezeknek a minimális, szerintem észszerrű és joggal elvárható feltételeknek sem felel meg vagy egyáltalán nem látunk tőlük semmit, azt a jövőben sem fogjuk támogatni.

 

Remélem, a következő lakógyűlésen jóval többen lesznek jelen és valós adatok, számok alapján megalapozott, számunkra is elfogadható döntést fognak hozni.

 

Kricsfalussy Tamás

Real-Prop House Kft.