Keresés

Részletes keresés

parsifal hendrix Creative Commons License 2019.11.30 0 0 18

2019.11.30  23:00 - 23:55  Bartók Rádió

 

JazzAll That Jazz

 

Bemutatjuk a Joshua Redman Trio és a Brooklyn Rider Sun On Sand c. CD-jétTagok: Joshua Redman (tenorszaxofon), Scott Colley (bőgő), Satoshi Takeishi (dob), Colin Jacobsen, Johnny Gandelsman (hegedű), Nicholas Cords (brácsa), Eric Jacobsen (cselló)Patrick Zimmerli szerzeményei1. Flash, 2. Between Dog And Wolf, 3. Sun On Sand, 4. Dark White, 5. Soft Focus, 6. Through Mist, 7. Starbusts And Haloes, 8. Between Dog And Wolf (Reprise)Mv.: Fellegi LénárdSzerk.: Veisz Gábor 

 

 

lehet persze jazzt is hallgatni -persze ha jó, ha nem zsibvásári.

Kutakodtam, és találtam pár topikot, ahol már voltam errefelé - jó pár évvel ezelőtt:(Persze töröltek - más topikban dühkitörés--mondhatnám, fiatalság, bohóság - de már akkor se voltam fiatal) 

 

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9010221&la=149478733

LOSZ »  Vallás, Filozófia » Hegel

 

 

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9082995&la=153118477

Fórum »  FILOSZ »  Vallás, Filozófia » Heidegger - a nagy semmi ...

 

 

parsifal hendrix Creative Commons License 2019.11.30 0 0 17

2019.11.30  22:03 - 23:00  Bartók Rádió

 

 

Ars nova- a XX-XXI. század zenéje

32. Mini-Fesztivál (VI/4. rész)1. Tóth Péter: Trió (Dratsay Ákos - piccolo, Berényi Bea - fuvola, Madarász Éva - zongora), 2. Olsvay Endre: Kabala - ősbemutató (Bábel Klára - hárfa), 3. Sugár Miklós: Kettősjáték (Varga Gábor - klarinét, Kéry János - zongora), 4. Balassa Sándor: "Még egy csokrot" op. 122 (Ábrahám Márta, Könczei Zsombor - hegedű, Baranyai Barnabás - gordonka), 5. Maros Miklós: Processes (Oross Veronika - fuvola), 6. Vajda János: Nyolc Arany - a) előhang, b) Évnap, c) Az elkésett, d) Végpont, e) Iduna emléke, f) Hajt az idő, g) Még egy, h) Mindvégig (Meláth Andrea - ének, Virág Emese - zongora) (Köv. rész: jövő szerda, 22.00) 

 

 

A lét feltárása során az ember modern komolyzenét hallgat és régi könyveket lapozgat (meg ilyesmik)

 

Bartók, Szabó Ervin.................

 

https://www.amazon.de/Plinius-Naturgeschichte-Natur-Geschichte-Bedeutung-Gegenwart/dp/B00357Y1SM

Plinius und seine Naturgeschichte (Natur-Geschichte) in ihrer Bedeutung für die Gegenwart. Broschiert – 1921

Törölt nick Creative Commons License 2019.11.30 0 0 16

"...ötből egy úgy gondolta, Bach még mindig életben van;))))..."

 

Na oszt? Elvis is, csak hazament egy másik bolygóra... Láttam a meinblekkben... :P

 

A csokigyárak mit meg nem tesznek a komolyzene reklámozásáért, nem?... csak a fiatalok számára élvezhetetlen a zenéje... persze vannak kivételek... azok másban is másképpen "normálisak"...

 

Hogy On is legyél kicsit, a zene szerinted jó pásztor?...

Előzmény: parsifal hendrix (15)
parsifal hendrix Creative Commons License 2019.11.29 0 0 15

                                             Singing Winds, Crying Beasts ~ Santana

                                      https://www.youtube.com/watch?v=Xskk5q1DL6A     

 

 

 

 

a fidelio a hallgatásba menekül. először az indexre menekült, és akkor mindenki elmenekült a süllyedő hajóról, csak mindegy és én maradtunk. most tovább menekül: a hallgatásba. 

mivel én technikai analfabéta vagyok, nem tudok topikot nyitni, ezért kerestem egy elhagyatottat. a filozófiaiban, a legutolsót. ez véletlenül pont ideális számomra. az abraxas életem egyik legfontosabb lemeze volt -így remélem, hogy a 2O évvel ezelőtti topiknyitót nem zavarom, hogy ide telepszem. másrészt mint filozófiai beállítottságú, heidegger volt számomra szintén "egyik legfontosabb".(márpedig martin heidegger beszélt az emberről, a lét pásztoráról)

ha eddig nem olvastátok a fideliót, ezután se tegyétek! csodálkoznak, hogy például az angliai(és feltehetőleg a magyar) fiatalok nagy része nem tudja, hogy ki volt mozart. persze, hogy nem. ilyen (olyan) fórumok hogy is tudnák csábítóvá tenni mozartot? 

salve 

 

(

Itt az újabb felmérés, amelyből kiderül: a fiatalok hülyék. A kutatás, amelyet a klasszikus zenei streamingszolgáltató, a Primephonic rendelt, kétezer, 18-34 év közötti résztvevő bevonásával készült, és az alábbi siralmas eredményekre jutott.

  • Az alanyok 70 százaléka még soha nem hallott Mozartról, a Figaro házassága és a Varázsfuvola szerzőjéről, a csokigolyók sztárjáról;
  • ötből egy úgy gondolta, Bach még mindig életben van;))))
abraxas Creative Commons License 1999.08.18 0 0 14
bocsánat az előbb hülyeséget írtam. Valóban, az ügy elítélendősége szempontjából lényegtelen a felekezeti hovatartozás. A jelenség természetét és okait illetően sajnos azt kell hinnem, nem az.
abraxas Creative Commons License 1999.08.18 0 0 13
Kedves Mindenki,

először is elnézést kérek, hogy ilyen régen jártam erre.

Satya,
a forrás az Origo hírszolgálata volt. A topicnyitó egy az egyben másolás. Én is azt hiszem, hogy lényegtelen a felekezeti hovatartozás.

Pkio,
Valóban sok esteről hall az ember, ha szerencsére nem is ennyire tragikusokat. Személyesen is ismertem olyan srácot, akinek a helyi plébános volt az édesapja, és a falu tudtával. Sokat szenvedett az ebből fakadó megaláztatások miatt.

Aranyviktor,
egyetértek azzal, hogy a lefojtás fölöttéb káros. Minnél szorosabban szorítod össze az öklöd, annál több minden csuszik ki az ujjaid között.
harmincéves fejjel keresztelkedtem meg.Sokat vacilláltam, hogy melyik felekezettel tudok azonosulni. Végül a református felekezet mellett döntöttem. Sokat beszélgettem a kersztelésre való felkészülés során döntésem miértjeiről a lelkésszel. Szerinte a katolikus felekezet túlzott figyelmet fordít a szexusra. Kiemeli a bűnök közül, és egyfajta főbőnként kezeli, mint minden bajok okozóját.

Sokak szerint a papi nőtlenség alapvetően gazdasági indíttatású. A kialakuló egyházi latifundiumok védelmét szogálta. Ha jól tudom, létezik egy áramlat az egyházon belül, a nőtlenségi tilalom eltörlésére.

Ami engem igazából a téma felvetésére indított, az egy korábbi üggyel való összecsengés volt.
Egy magas rangú bécsi egyházi méltóságot feljelentettek, mert szexuális kapcsolatra kényszerítette az általa tanított papnövendékeket. Az ügy hatalmas botránnyá dagadt, mivel az osztrák egyház tussolni próbálta az ügyet. A főpapot végül elmozdították állásából, és egy kolostorba menekült. Ekkor a botrány tovább dagadt, mert a hívők méltatlannak érezték a bukott főpapot a szerzetesi hivatásra, és hiányolták az elmaradt igazságszolgáltatást. (nem tudom az osztrák egyház és állam között is van-e szerződés a papok igazságszolgáltatásba vonhatóságáról) Végül a Pápa egy magyar főrendet bízott meg az ügy felderítésére. Azóta nem hallottam az ügyről.
Felmerült bennem, nem volt-e összefüggés a két ügy között.

aranyviktor Creative Commons License 1999.08.12 0 0 12
Kedves Satya!

"Én nem mondtam, hogy kevésbé szentelnék a házasságban élők életüket Istennek."

Bocsáss meg, nem akarok kijelentést a szádba adni, de akkor az sem áll, hogy a "jobban Istennek szenteltség" miatt van a cölibátus!
A cölibátus nem az én problémám, nem szeretnék bele kotnyeleskedni, de - talán véletlenül - aránylag sok olyan papot ismertem, aki szenvedett tőle. Meg egy kicsit lázadó voltam mindig szerevezetek, előírások, szabályok, hierarchia ellen. 2Kor.3,17 Ahol Isten lelke, ott a szabadság!
Ha te így boldog vagy, csak örülök neki!
16 éves koromban bakanccsal és hátizsákkal jártam gimnáziumba (1968-ban) volt egy husángom, vagy vándorbotom, és bele volt vésve "le a kispolgárokkal!" és mekkora kispolgár lett 20 évvel később belőlem? Mint egy ház! Hát ilyen az élet.

üdv. aranyviktor

Bendeguz Creative Commons License 1999.08.12 0 0 11
Kedves satya!

Belefer, mert szerintem a targyalt esetnek lehet koze (nem allitom, hogy biztosan van!) a colibatushoz.
Egyetertek azzal, hogy problemakat jelenthet az is, ha hazasodhatnak a papok. De nem mindegy, hogy mi az a problema! Hogy koltozni kell, uj iskola, uj munkahely, stb., az nem emlitheto egy napon a gyermekpornografia, eseteleg a pedofilia porblemajaval (szemelyes tapasztalatom van ez ugyben, de nem szivesen osztanam meg)!
Mi van, ha a gyerek elzullik?
Ha a te lelkiismereted tiszta, akkor semmi! Csak a sajat tetteidert vallalhatsz felelosseget, nem?

Udv,

Bendeguz

satya Creative Commons License 1999.08.11 0 0 10
Kedves Aranyviktor!
Én nem mondtam, hogy kevésbé szentelnék a házasságban élők életüket Istennek.
A cölibátus intézménye majdnem egyidős az Egyházzal. A Mt 19,12 utal arra, hogy a korai időben is megvolt ennek a lehetősége és értéke. Jézus ugyebár nőtlen volt. Az apostolok közül Péter feleségéről tudunk utalásszerűen – volt anyósa -. De minden valószínűség szerint már nem élt, amikor ő apostol lett. A többi apostolnak nem tudunk feleségéről.
A nőtlenség követelménye a 300-as évek legelején jelenik meg az egyházi törvénykezésben. /Elvirai zsinat 300-302; DS 118-119/ (A DS rövidítés a Denzinger Schönmetzer féle dogmagyűjteményre utal. Magyarul is megvásárolható)
385-ben szent Sirictus pápa megerősíti a rendelkezést
A nyugati egyházban a IV-V. századtól egyre erőteljesebben kérik ennek megtartását. A VI. századtól lett általános gyakorlat és törvény.

„Ha minden pap maradéktalanul boldog lenne nőtlenként, az bizonyítaná a cölibátus Isteni szándékát, hiszen mindnyájan boldogságra vagyunk teremtve.”
Ha ugyanezt a házasságról állítanád, akkor a házasság sem lenne Isten akarat szerint való. Mit jelent, hogy maradéktalanul boldog? Láttál már ilyen embert? Tán nem sokat… Egyébként Jézus Mt 19,12-ben szereplő kijelentése bizonyítja a cölibátus Isteni szándékát. Nyilván a kötelező jellege más kérdés, és erről lesz még szó az Egyházban. De nem a divat szerint születnek az Egyházban a döntések. Az Isteni akarat meglétét alátámasztja, hogy egy közösség, az Egyház, vezetését önkéntességre bízza. Hiszen nincsenek dinasztiák, nincs vér szerinti utódlás. Merte volna az ember önmagától kitalálni ezt a rendet, ha nincs mögötte az Isten támogatása a Szentlélek erején keresztül??
Egyébként a keleti egyházakban a püspöknek nőtlennek kell lennie.

Bendeguz
A házasságban is megvan a cölibátus bizonyos értelemben. Ugyanis egy nő/férfi mellett elkötelezem magam, a többit pedig kizárom az életemből – testi kapcsolat terén. Ez sem sokkal könnyebb. Legalább annyi nehézség van ma ezzel, mint a papi nőtlenséggel. Csak éppen sokszor manapság ezt próbálják sokan pozitívként beállítani.
A másik oldal pedig, hogy eldöntheti, érez-e magában elhívást Istentől, hogy ilyen módon szentelje életét Istennek. Mindenki Istennek szentelheti életét, a tanár is, az orvos is. Isten megadja a kegyelmet, hogy úgy tudjam vállalni hívásának teljesítését, ahogy azt Egyházam – nem éppen Isten nélkül – jónak látja.
Azt gondolom, túl van lihegve a téma. NA nem itt, a topicban, hanem általában.

A nős papság problémáiról viszont alig kerül szó. Pedig ott is van elég probléma. Mi van, ha nem sikerül a házasság, a gyerek elzüllik. Hová lesz a pap jelszerepe.
Mi van, ha a papot áthelyezik 50-100 km-rel odébb. Feleségnek új munkahely, gyereknek új iskola stb.
Nem azt mondom, hogy megoldhatatlanok, de ne lássuk már úgy, hogy minden fenékig tejfel, hogy minden baj oka a cölibátus.

Nem tudom, mennyire fér bele a topic témájába a cölibátus kérdésköre.

Törölt nick Creative Commons License 1999.08.10 0 0 9
Mivel nekem szól magamra veszem.
Megértelek. Jogos a felháborodásod. Megjegyzem semmilyen szektához és felekezethez nem tartozom, sőt mondhatni irtózom tőlük.

Úgy veszem észre ignoráltad írásomban, hogy "mindenhonnan azt hallom", melyből érzésem szerint nem nehéz felfogni, hogy nem feltétlenül és közvetlenül az én véleményem. Mégis jólesett leírnom, mert bizonyosan nem alaptalan állítások ezek.

Üdv

Big

aranyviktor Creative Commons License 1999.08.10 0 0 8
Kedves Satya!

Szeretetreméltó a szelídséged, tisztellek, hogy viszed a cölibátus keresztjét, de nem hiszem, hogy akár református lelkész testvéreink, vagy görögkatolikus paptestvéreink kevésébé szentelnék életüket Istennek. A katolikus egyház első ezer évében nem szentelték Istennek magukat papjaink? Ha jó tudom, alig ezer éves a cölibátus intézménye. A cölibátus külső dolog, Istenhez szvsz. szeretettel, szeretni tanítással, nem Isten által belénk teremtett érzéseink elfojátásával kerülhetünk közelebb. Ha minden pap maradéktalanul boldog lenne nőtlenként, az bizonyítaná a cölibátus Isteni szándékát, hiszen mindnyájan boldogságra vagyunk teremtve. Vagy, ha nem lenne kötelező, senki sem írná elő, és Isten lelke hívná el paptestvéreinket nőtlenségre.
De "hivatali előírás", "egyházi törvény"?
Ki állíthatja teljes biztonsággal, tiszta lelkiismerettel, hogy ez Isten akarata?
A másik nemmel kapcsolatos papi botlásokért elsősorban "rendszert" tartom felelősnek, nem azokat, akik érzik Isten elhívását, és (szerintem tévesen) azt hiszik, csak intézményes keretek között, és csak abban a vallásban (a mi róm. kat. vallásunkban) tehetnek eleget, amelybe beleszülettek.
Végülis erre a hozzászólásomra nem fog megszűnni a cölibátus, de sajnálom, amikor ilyen híreket hallok, és azt hiszem, jóval kevesebbet hallanék, ha a cölibátus megszűnne, vagy önkéntes lenne.
Vannak jó paptestvéreink is, a minap egy 88 éves tündér kis törékeny pap "bácsival" ismerkedtem meg, és sok lelki kincset vehettem át tőle.

üdv: aranyviktor

satya Creative Commons License 1999.08.10 0 0 7
Kedves abraxas!
A hírrel kapcsolatban édesanyámtól azt hallottam, hogy protestáns volt az illető. Ugyanakkor, ha komolyabban belegondolsz, egy szerzetes nem a saját lakásában él, hanem a rendházban. /kolostor vagy monostor vagy rendház/
Eredetileg nem vontam kétségbe a hír valódiságát, lehet, hogy csak a te közlésed pontatlan, ezért kérdezek rá.
Ugyanakkor a dolog elítélendő voltátból semmit nem von le, hogy katolikus vagy protestáns volt az illető.
Ha a hír forrását közölnéd!
Köszz!
satya
pkio Creative Commons License 1999.08.10 0 0 6
Elnezest akinek nem ingje ne vegye magara.

Aha. Szoval ilyenek a papak, a szerzetesek, milyen gonosz ez a vilag stb... .
Ez a szektas gondolkodas ugy latszik nagyon ragados a vallasi temaju topicokban: kozolj egy negativ szenzaciot, burkoltan, vagy nyiltan de sugalmazd, hogy ez a jellemzo, aztan dorgedelmes jelzokkel illesd, immar mindenkire rahuzhato a vizes lepedo aki az adott egyhaz tagja, es akkor jon a DE BEZZEG es a tag leirja a sajat fantazmagoriajat, vagy a sirankozas, hogy milyen rossz vilagban elunk, vagy csak anyazas (ezek a botok).
Urak! Aki az eletbol a ganet latja annak minden gane szagu, masreszt a nagyszeru kivalo lelkipasztorokrol egy szo nem esik az ugye termeszetes.
Nehogy mar a negativ dolgokbol altalanositsunk......
Ha egy neger tolvaj akkor ebbol az kovetkezik, hogy minden neger tolvaj?
A lelkipasztorok, valoban jo pasztorai kell legyenek a ra bizott nyajnak, de ebben segiteni kell oket, es ha valaki ilyen abberaltta valhat, az a gyulekezetenek a hibaja is.
Udv: Pkio

Horatius Creative Commons License 1999.08.10 0 0 5
Kedves Braveheart!
Ez nem az új kor, hanem a régi, csak folytatódnak a mocskos üzelmek.
Üdv!
Horatius
Bendeguz Creative Commons License 1999.08.10 0 0 4
Kedves satya!

Miert nem dontheti el maga a kat. pap, hogy hogyan akarja kifejezni Istennek szenteltseget? Lehet, hogy toben ugy ereznek, a colibatus nekik tul nagy teher, de egyebkent pedig igazan jo lelkipasztorok lennenek, sot, jobbak is talan, mint igy, amikor az egyeb feladatok helyett a sajat vagyai kielegitetlensegebol adodo kinokkal kell foglalkoznia. Ez is lehet szep kihivas, egy remete, vagy bizonyos, a vilagtol elvonultan elo szerzetesek szamara, de egy lelkipasztornal szerintem tobb kara lehet, mint haszna.

satya Creative Commons License 1999.08.10 0 0 3
Azt hiszem, az a baj, hogy a jó hír nem hir a média számára. Ritkán hallani az újságban, hogy egy pap jó pásztorként szolgálja a rábízottakat. Pedig számtalan ilyen van.
A papi nőtlenség Egyházi törvény, amelynek van bibliai alapja. Mt 19,12 Azért született ez a szabály a nyugati - római katolikus - egyházban, hogy ezzel a teljes Istennek szenteltséget fejezze ki a pap. A keleti egyházak nős embereket is pappá szentelnek, de a szentelés után már nem nősülhetnek. Vayis, ha meghal a felesége, nem nősülhet újra. belűlről ismerem a cölibátus szépségét, de nehézségét is.
Üdv! satya
Braveheart Creative Commons License 1999.08.10 0 0 2
Már beköszöntött. Ez az Új Kor....
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.09 0 0 1
Amíg mindenhonnan azt hallom, hogy a pap pedofil, a politikus tolvaj és az adóhivatal-elnök sikkasztó és adócsaló, a rendőrfőnök pedig maffiavezér addig én ilyesmin nem lepődök meg. Sajnos most ez a világunk.

Talán a hamarosan beköszöntő új korban megváltozik mindez. Adja Isten !

Üdv

Big

aranyviktor Creative Commons License 1999.08.09 0 1 0
Kedves abraxas!

A katonaságánál tanították, ha nagyot akarunk robbantani a kézgránátal, "le kell fojtani". A kötelező papi nőtlenség, amit szvsz. Isten nem vár el tanítványaitól, emberi találmány, cak a hatalom céljait szolgálja, hisz nőtlen, háttér, hinterland nélküli embereket könnyebb (a szintén nem Istentől származó) embernek másik ember felé való engedelmességére bírni. Ennek a gyakorlatnak következménye, amiről hírt adtál. És messze nem egyedi eset.

üdv: aranyviktor

abraxas Creative Commons License 1999.08.09 0 0 topiknyitó
"Elfogták a gyermekpornográfiát terjesztő paptanárt és bűntársait Ausztriában
1999. augusztus 8., vasárnap, 21.50

Az ausztriai Baden közelében gyermekpornográfia terjesztésének gyanújával őrizetbe vettek egy paptanárt, aki egy tekintélyes szerzetesrendi iskolában az alsó tagozatosoknak hittant tanított, és az iskola bentlakásos intézetének igazgatója volt. Nem sokkal később a két bűntársát is elfogta az osztrák rendőrség.

Az egyik férfit már múlt kedden, az első őrizetbe vételek idején kereste a rendőrség Bécs Hietzing kerületében lévő lakásán. Az illető azonban elutazott Prágába, és magával vitte azt a tárolót is, amelyen a pornográf képek voltak. A rendőrség figyelte a lakást, és lecsapott a keresett személyre, amikor hazaérkezett. A memóriaegység ugyan nem volt nála, de azt megtalálták annál a cinkosánál, akire a képek sokszorosítása céljából rábízta, s őt is őrizetbe vették.

Mint kiderült, a 33 éves paptanár volt egyik legjobb üzletfelük: nagyban vásárolta a pornográf képeket - darabját 100 schillingért - és terjesztette azokat a hálózaton. Az őrizetbe vett szerzetes bevallotta, hogy napi mintegy hat órát töltött internetezéssel, hogy hozzájusson a képekhez. Arra egyelőre nem derült fény, hogy az általa tanított vagy felügyelt gyermekeket érte-e bármilyen bántódás tanáruk szenvedélye miatt."

No comment }:o(

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!